Klippkonstnär kopplar grepp om tomrummet

Konstnären Agneta Flock ställer ut fantasifulla motiv ur sagornas värld på Bror Hjorths Hus. Hon klipper sina verk trots att hon förlorat sin bästa sax.

Konstnären Agneta Flock klipper till en fantasifull värld.

Konstnären Agneta Flock klipper till en fantasifull värld.

Foto: Staffan Claesson

Konst2017-09-01 06:00

Sedan Agneta Flock var i 15 års åldern har hon arbetat med sin speciella klippteknik. Med den blev hon antagen till Konstfack på 1960-talet. Hon klipper ut bilder i papper och målar dem med akvarellfärg. Sen ger hon målningarna en ny vit bakgrund.

– Egentligen är jag förtjust i färger men kanske lite lat, och då passar den här tekniken bra. Jag slipper måla gräset bakom, säger Agneta Flock.

Hennes motiv kommer ifrån sagornas, myternas och fablernas värld. De är fria fantasier.

– Jag vill gärna skapa en egen värld där jag själv får råda. Så många har velat bestämma över mitt liv. Men i mina bilder är allt möjligt som att öppna ett lejons käftar eller gå på lina, säger Agneta Flock, som i över 50 år varit konstnär och skapat med pappersklipp eller bildvävar.

– Klipptekniken är väldigt direkt. När jag väver skissar jag mycket mera innan jag kommer igång, säger Agneta Flock.

Bägge teknikerna kommer hon att ställa ut i Uppsala. Liksom barnprogrammet "Sagosaxen" som hon gjorde för UR. Och räkna med att hitta enhörningar.

Men så var det ju det där trista med hennes sax som har försvunnit. Den är borta sedan förra hösten. Sista minnet är att hon klippte med den på kökstrappan.

– Det var en Fiskars nagelsax årgång 1989. Men den tillverkas inte längre. En liten behändig sax som låg bra i handen, hade perfekt grepp för tummen och som fick en supervass topp när skären fälldes ihop. Så vass som den behöver vara när jag ska klippa ut ögon, säger Agneta Flock.

Hon har verkligen letat men inte ens när en åländsk journalist skrev en artikel om den försvunna saxen kom den tillbaka. Förtretligt nog kom Agneta Flock i kontakt med en likadan sax när hon höll en kurs i klippteknik och en av eleverna hade just en sån.

– Hon var så glad över sin sax att jag inte kunde förmå mig att fråga om jag kunde få köpa den, säger Agneta Flock.

Hon är full av självupplevda berättelser. Agneta Flock har onekligen levt ett händelserikt liv. Bland annat bott med sin familj både i Etiopien och Thailand som barn.

– Min pappa var lärare och engagerades av Etiopiens kejsare Haile Selassie, som var så imponerad av svenska skolväsendet. Pappa skulle undervisa på en av de första skolorna i Etiopien, säger Agneta Flock, och berättar glatt att hon och hennes syster slapp gå i skolan under tiden i Afrika och Asien.

Hur perioderna utomlands påverkat dig och ditt konstnärskap?

– Jag mötte många vandrande konstnärer som målade på väv, ungefär som serier som de rullade ut på marken. Det inspirerade mig, precis som pyramiderna och Tutankhamuns guldskimrande bilder. Och min pappa berättade alltid historier som han hittade på för oss barn, säger Agneta Flock.

För drygt tio år sedan blev Agneta Flock tillfrågad om att ställa ut i Japan. Sedan dess har hon haft många separatutställningar på gallerier i Tokyo och även i Sapporo, Nagoya, Kamakura och Kyoto. Uttrycket "Big in Japan" kommer till sin rätt om Agneta Flock men själv är hon lite osäker på varför hennes verk gjort sådan succé i Japan. I två år har hon skrivit berättelser i en japansk månadstidning och det har gjorts en lång tv-dokumentär om Agneta Flock och hennes liv i Sverige.

– Kanske beror det på att folk blir glada av mina tavlor eller så har det med tomrummet att göra. Japaner talar om wa, tomrum som ger vila, säger hon, och tillägger att det var nervöst innan hon visste säkert att bilderna skulle hinna komma tillbaka till Sverige för utställningen i Uppsala med vernissage på lördag.

Nu kan hon andas ut. Paketservicen har fungerat. Sen ska bilderna tillbaka till Japan igen för utställningar i höst.

Agneta Flock

I över 50 år har Agneta Flock i bildvävar och akvarelliserade pappersklipp skapat motiv från sagornas, myternas och fablernas världar.

Ställer ut på Bror Hjorths Hus i Uppsala.

Vernissage lördag 2 september kl 14. Utställningen pågår till 8 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!