Jättelikt konstverk i Rosendal

Rosendal har fått ett nytt konstverk signerat Lex Zooz. Konstnären hoppas att stadsdelens blivande invånare ska uppskatta verket.

Konstnären Lex Zooz framför sin väggmålning i Rosendal.

Konstnären Lex Zooz framför sin väggmålning i Rosendal.

Foto: Viktor Andersson

Konst2019-09-13 14:00

Förra hösten bjöd Byggvesta in tre konstnärer till en skisstävling där vinnaren skulle tilldelas ett stort uppdrag. Juryn valde i slutändan att ge uppdraget till konstnären Lex Zooz.

Uppdraget bestod i att skapa en väggmålning på Byggvestas energieffektiva hus i Uppsalas nyaste stadsdel Rosendal. Nu täcker målningen en 200 kvadratmeter stor yta på det nybyggda huset

Lex Zooz har arbetat med sin jättelika målning på plats i Uppsala sedan mitten av augusti. 

–  Det enda som återstår är att signera verket, säger den estländske konstnären.

Inspirationen har Lex Zooz hämtat från den skandinaviska naturen. Målningen föreställer höga och starka träd som växer ur det skandinaviska urberget. 

–  Jag vill lyfta fram naturen i och omkring stadsdelen som håller på att växa fram. Det är viktigt att målningen är tankeväckande samtidigt som den är dekorativ, säger han.

Lex Zooz har jobbat som frilansande konstnär i snart fyra år och har redan många uppdrag bakom sig. Men väggmålningen på huset i Rosendal är konstnärens hittills största projekt.

–  Jag hoppas att de boende ska tycka om min målning. Jag vill gärna komma tillbaka hit och se hela huset när alla byggnadsställningar är borttagna, säger han.

Nu ska den estländske konstnären resa vidare till Libanon där han tillsammans med 20 andra europeiska konstnärer ska dekorera ett nytt museum för samtidskonst.

–  Jag ser fram emot uppdraget. Temat är mänskliga rättigheter, säger han.

Lex Zooz har arbetat med målningen på plats i Uppsala sedan mitten av augusti.
Lex Zooz har arbetat med målningen på plats i Uppsala sedan mitten av augusti.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!