Hon vill samtala med barn om konst

Torhild Elisabet Sandberg i Uppsala skriver barnböcker om konst. Hon hoppas de kan få kommunpolitikerna i Sölvesborg att tänka om.

Torhild Elisabet Sandberg är engagerad i att prata om konst med barn. Fem böcker har hon skrivit om en flicka, Petra, och hennes möten med konst från olika epoker.

Torhild Elisabet Sandberg är engagerad i att prata om konst med barn. Fem böcker har hon skrivit om en flicka, Petra, och hennes möten med konst från olika epoker.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Konst2019-11-24 07:00

–  Jag letade efter böcker till mina egna barn om konst. De jag fann är så faktatunga. Jag skulle vilja att de handlade om konst i vardagen, skrivna med lätt hand.  Det intresserar mig att prata med barn om vad konsten säger och vad den vill, säger Torhild Elisabet Sandberg.

Vi sitter hemma i hennes ljusa kök i huset i Sunnersta. Hennes böcker ligger på köksbordet, fem stycken som är utgivna på eget förlag. Det har varit svårt att övertyga de etablerade förlagen om böckernas kommersiella bärkraft. Men de finns i handeln och tack vare att hon fått bidrag från Kulturrådet att skriva de två senaste så finns några av dem på bibliotek. 

Samtliga har illustrationer av Emily Ryan.

– Hon integrerar verk ur konsthistorien i sina bilder för böckerna. De har mycket värme, många detaljer och lite drag åt mangahållet, säger Torhild Elisabet Sandberg.

Böckerna handlar om en flicka, Petra. I första boken, "Flickan i blått" som har kyrkokonst som tema, ser Petra en bild av en 1400-talsmålning av Fra Angelico på ett vykort och börjar fundera över den. Den andra boken, " Pojken med örnen",  rör Napoleontidens konst.

–  Jag ville berätta om hur den världsliga makten använde konsten för att skapa en bild av sig och den egna makten, säger Torhild Elisabet Sandberg.

Del tre, "Klockan som rinner", handlar om modernismen, del fyra, "Den flygande hästen", om fotografi och del fem, "Här. Hand. Häller", berör samtida konst och frågan om vad som kan vara konst. 

När Torhild Elisabet Sandberg såg tv-inslaget i Kulturnyheterna med  Rolf Hans Berg (SD), ordförande för Fritids- och kulturnämnden i Sölvesborg, där han pratar om "menskonst" och att kommunstyrelsen föreslås undvika utmanande samtidskonst när de köper in konst, blev hon först ledsen, arg och utmattad. 

Sedan skickade hon sina böcker,  en lärarhandledning och ett test med frågor om konst till kommunstyrelsen. Men än har hon inte fått något svar.

Kommunalrådet Louise Erixon (SD) sa dock till Radio Blekinge att hon ska titta på böckerna men att hon anser att det hela är ett pr-trick.

– Jag tycker det är oroande att politikerna i Sölvesborg ska detaljstyra vilken konst som köps in till kommunen, säger Torhild Elisabet Sandberg.

–  Bildflödet omkring dagens barn är stort, inte minst vad de ser i sina mobiler. Jag tycker det är viktigt att prata med barnen om bilder, deras innehåll och vad konst kan ge.

Fem böcker har det blivit i serien "Petras bilder". De är illustrerade av Emily Ryan. Bilderna innehåller både konsföremål  från olika tider och barnet Petras nutid.
Fem böcker har det blivit i serien "Petras bilder". De är illustrerade av Emily Ryan. Bilderna innehåller både konsföremål från olika tider och barnet Petras nutid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!