– Jag vistas själv en hel del i skogen och har känt en längtan efter att få möta personer som ser ut som jag, säger Cecilia Germain, vars pappas rötter går att följa till Västindien.
I ljudverket "Iseda walk – Mapping memories, mappig the forest", som utgör ena halvan av "Vandra skogen till liv", har hon samlat in röster från afrosvenskar och låtit dem berätta om sina erfarenheter och sin relation till skogen.
Hon ser verket som "en skog av röster i skogen". Tanken är att besökaren ska promenera en markerad slinga längs Stadsskogens elljusspår och via QR-koder lyssna till rösterna vid ljudstationerna. Att uppleva verket tar ungefär en timme.
– Det är inte bara personers etnicitet som påverkar villkor och möjligheter att uppleva naturen. Ekonomiska förutsättningar, traditioner, klasstillhörighet, ens vänners intressen och många andra faktorer påverkar också. Den här gången har jag utgått från delar av min egen historia och identitet och valt att fokusera på människor från den afrikanska diasporan. Jag vill låta oss ta plats i skogen och samtidigt påminna om att friluftsliv kan se ut på många olika sätt.
Ljudverket kan upplevas dygnet runt till och med 10 oktober. Den 29 september släpps den andra delen av "Vandra skogen till liv" i form av bildvisningen "Walking while black, hiking while brown; a short journey into past and future forests", som gå att se på nätet.
Fotnot: Bakom utställningen står Konstfrämjandet Uppland