– Akta så du inte trampar på konstverket, ropar Uppsala konstnärsklubbs ordförande Ingrid Orlowski.
UNT:s reporter går baklänges i rummet och håller precis på att sätta skon på ett gigantiskt foto utlagt på golvet. Men konstnären själv, Meline Höijer Schou, lugnar.
– Fotot är printat på en presenning, det håller för att gå på, du får prova, säger hon och medger samtidigt att hon nog inte vill att alla besökare ska göra det.
Men. Det ger en fantastisk känsla att sätta fötterna rakt på konsten, så förbjudet och helt tvärsemot, det skapar ärligt talat lite darr i knäna.
Ingrid Orlowski och medlemmarna Meline Höijer Schou och Ylva Dahlman visar runt bland verken i galleri 1 och 2 i huset mittemot Walmstedtska gårdens huvudbyggnad. Utställningen "Konsten att inta ett hus" är synonym med att föreningen flyttat in i den nyrenoverade längan. Under två dagar kom sju konstnärer varje timme och bar in varsitt verk, detta för att göra lämningen coronasäker. Allt filmades av medlemmen, Nito Vega, och filmen, den gjordes förstås till ett konstverk den också.
– Många av medlemmarna hade inte ens sett huset. Det var viktigt att det fanns tid att gå omkring, titta och känna, och det fanns tid för alla att se varandra, säger Ylva Dahlman.
Att organisera och hänga en utställning med 82 verk är en konst i sig. Medlemmarna Meline Höijer Schou, Katarina Sundkvist Zohari och Sofie Stenberg arbetade i 30 timmar för att placera alla verk.
– Det är svårt. Man måste hitta klangen, tonen och samtidigt bygga strukturerat, det får inte blir rörigt. Helheten är större än detaljerna, den visar på en mångfald, säger Meline Höijer Schou.
Nu vill konstnärsklubben bli mer utåtriktad och få fler att ta del av konst.
Varför är det viktigt för er?
– Jag arbetar som slöjd- och bildlärare och ser att när elever får möjlighet att uttrycka sig händer det mycket för så många, de upptäcker att de kan uttrycka sig, de tycker om det de gör, det blir påtagligt, säger Ingrid Orlowski.
– Jag har tidigare undervisat på SLU och när jag arbetar skapande med elever som inte har ett konstnärligt yrke kan de säga: "Men kunde jag göra det här, då kan jag ju göra allt". Det tror jag är en av nycklarna till att kunna se att man kan förändra sig, sin situation och även andra människor, säger Ylva Dahlman.
Utställningen pågår till och med den 27 september.