Den Malmöbaserade graffitikonstnären Kim Demåne med artistnamnet Delicious Brains styr vant skyliften och visar sitt snart fullbordade verk "Små ting, stora väsen". Det är en spännande målning som slingrar sig runt hörnet på byggnaden.
– Det blir alltid en utmaning när det handlar om trånga ytor där man måste ta hänsyn till fönster och hörn. Men samtidigt är det kul att det inte alltid handlar om rektangulära väggar med gott om plats, säger Kim Demåne.
I motivet har han utgått från det moderna prylsamhällets förbannelse med dess överflöd av mer eller mindre umbärliga saker. Utförandet är lekfullt och vittnar om en vurm för detaljer. Det är definitivt inte en målning man tar in vid första anblicken. Ögat och hjärnan får en hel del att registrera och det tar sin tid innan du följt hela den vindlande bildberättelsen från start till mål.
Under de senaste dagarna har Kim Demåne låtit motivet växa fram med hjälp av sprayfärgburkar, som upptar rätt mycket plats av golvytan i skyliftens korg.
– Jag har utgått från den här skissen, säger han och halar fram ett handmålat fotografi av fastigheten.
En bit bort på Björkgatan har hans kollegor Emanuel Dekis och Julia Rio redan hunnit slutföra sina väggmålningar "Mitt Uppsala" respektive "Naturens gång".
Det betyder att Främre Boländerna nu kan stoltsera med en triptyk av modern urban konst. Bakom initiativet ligger fastighetsbolaget Castellum i samarbete med Galleri Wildstyle.
– Att muralmålningar blivit vanligare i städerna är en bra utveckling. Undersökningar som gjorts visar att konst gör platser mer attraktiva, säger galleristen Fredrik Lindström som driver Wildstyle i Uppsala.
Han exemplifierar med den monumentala Pelle Svanslös- och Maja Gräddnos-målningen i Påvel Snickares gränd i centrum. Verket av Charlie Granberg har funnit där sedan 2021 och tycks tilltala de flesta.
– Den målningen har inte bara livat upp gränden, utan också bidragit till att tryggheten troligen har ökat, säger Lindström.
För Castellum handlar det om att öka områdets attraktionskraft i ett läge när Främre Boländerna håller på att knytas samman med innerstaden. Företaget hör till de stora fastighetsägarna i området och planerar för flera nya byggnader.
– För oss är konstprojektet ett sätt att skapa trivsel och trygghet på en plats som förändras och utvecklas. Många har sina arbetsplatser här och vi vill att det ska märkas att det finns någon som bryr sig om utemiljön, säger Robert Ahlstedt, affärsområdeschef på Castellum.