I utställningen SustainARTillery+ har konstnären Martin Lima de Faria ställt sig frågan: kan konsten vara ett vapen för en hållbar värld? Utställningen är en produkt av många års samarbete med forskare och hållbarhetsorganisationer.
– FN:s klimattoppmöte COP26 i Glasgow blir troligtvis ett fiasko, så jag vill som konstnär inge hopp för en hållbar framtid och jag tror att just hoppet är ett viktigt vapen i kampen för klimatet, därav utställningens namn SustainARTillery.
Ett av utställningsobjekten "CO2 2 Zero" är ett av världens första koldioxidabsorberande konstverk. Ett jordklot av magnesiumsilikat. Ytan absorberar koldioxid under sex månader. När den är förbrukad förvandlas den till magnesiumkarbonat, sand och vatten, samtliga material som kan komposteras.
Utställningens mest avancerade verk "The Globe" är både ett stort spel och ett verktyg för beslutsfattande som ser ut som en stor tårta, med 17 pusselbitar där varje bit är ett av FN:s 17 klimatmål till 2030. "Liv under vatten" har en pusselbit, "Jämlikhet mellan könen" en annan, "Hållbara städer och samhällen" en tredje och så vidare. Spelet visar hur man ska fatta de beslut som är bäst för klimatet ur så många aspekter som möjligt.
– Om man får rent vatten i ett land ökar man inte bara den klimatfördelen utan då kan flickor gå i skolan istället för att gå till brunnen. Därmed ökar jämlikheten mellan könen, fattigdomen minskar och utbildningsgraden höjs, säger Martin Lima de Faria.
Martin Lima de Faria planerar en internationell lansering av "The Globe" på High-level Political Forum on Sustainable Development (HLPF) i New York 2022. Där ska alla internationella ledare kunna trycka på de olika tårtbitarna och lära sig hur klimatets olika delar samspelar med varandra.
– Syftet är att få makthavare att gå från panik och desillusion till strategiska beslut i klimatfrågan.
I en annan del av utställningen står konstverket "Framtidshopp". Ett gigantiskt gyllene ägg. Det ställdes ut första gången 2018 på UKK. Nu har det fått ett nytt skal och nya funktioner. Konstverket har en sensor som är kopplat till en fjärrkontroll på Akademiska sjukhusets förlossningsenhet och aktiveras varje gång ett barn föds.
Det gyllene ägget lyser upp och ett glittrande band börjar plötsligt dansa i skenet. Där föddes ett barn. Men vad har detta med hållbarhet att göra?
– Det här konstverket kan också aktiveras av publiken som önskar sig något för framtiden – det är social hållbarhet. Verket ska inge människor hopp så att man inte blir desillusionerad när det kommer till klimat och hållbarhet.
I ett rum längst bort i galleriet hänger utställningens mest personliga uttryck. Tavlor som både illustrerar och med ord berättar avgörande händelser i Martin Lima de Farias liv. En av de mest självutlämnade tavlorna skildrar när han förlorade sin oskuld på en resa i Asien.
– När jag var tolv år bestämde jag att jag skulle vara oskuld tills jag träffade den rätta. Ett löfte som blev till en fälla för när det sedan hände var jag 22 år och fick panik av alla förväntningar. Vi var på en äng och blodiglar började kräla över min kropp – men jag ville ändå fortsätta. Det slutade med att jag kräktes, fick hjärtat krossat och ett bandage mellan benen.
Vad som hände i detalj kan den nyfikne ta del av på Galleri 1 från och med lördag 27 november.