”Globoscope”, de lysande bollarna i Botaniska trädgården var UNT:s reporters favorit under årets upplaga av Allt ljus på Uppsala. "Riktigt coolt, tillika kvällens första fempoängare" skrev Alexander Ekberg i liverapporten under fredagskvällen då evenemanget invigdes.
Några fler fempoängare gav han inte, men installationen "Dependance" som projiceras på Slottets väggar fick en fyra. Betyget gavs både från UNT och från besökaren Anton Nyberg som tyckte att den var "mäktigast av de tre installationer han dittills sett". Även ljusverket ”Att synas och bli sedd” i Stadsträdgården fick en fyra. ”Mycelium network” i Bleke backe fick en tvåa och beskrevs som en "svampflopp".
Bakom hyllade ”Globoscope” står Collectif Coin, ett "konstnärligt laboratorium" baserat i Grenoble i Frankrike. Maxime Houot heter konstnären, som har skapat visuella konst- och ljudverk internationellt sedan 2013. "Globoscope" i Botan gjorde han till en ljusfest i Lyon 2014. Frågan han fokuserar på är hur många pixlar han behöver för att berätta en historia.
– Det är ett verk som jag verkligen älskar att leka med eftersom det förändrar sig från gång till gång och berättar olika historier. Vartannat år ungefär bygger jag ett nytt set med digitala pixlar, som i Uppsala, säger Maxime Houot.
Ljusbollarna, sfärerna i "Globoscope" är utrustade med elektronikkort och ledlampor som lyser utifrån ett visst mönster. De har kommit till med inspiration från en Uppsalabo, Gunnar Johansson (1911– 1998), professor i psykologi på Uppsala universitet som blev internationellt känd för sin forskning inom rörelseperception. Maxime Houot inspireras av hans syn på perception, det vill säga varseblivning.
– Verket är ett sätt för mig att undersöka rörelseperception på det sätt som Gunnar Johansson gjorde. Varje gång jag ställer ut ”Globoscope” försöker jag skapa ljud, ljus och rörelse i loopar, som i en film, säger Maxime Houot.
I år var alla verk utom ett placerade väster om ån. Jonas Ekebacke, enhetschef för publika evenemang på Destination Uppsala, säger att de utgår från några fasta punkter, i år Stora torget och Uppsala slott. Andra parametrar att förhålla sig till är bland annat ljuset på platsen och varifrån elen ska tas.
– Det ska vara möjligt att gå och uppleva festivalen på en kväll. I år passade inte Vaksala torg in, men vi är väldigt sugna på att utforska den östra sidan, säger Jonas Ekebacke.
Årets festival pågår till och med 26 november.