Nu är han aktuell på Liljevalchs vårsalong, som öppnade den 11 januari. 2505 sökte, 127 antogs av juryn som bestod av Mårten Castenfors, Charlotte Gyllenhammar och Ernst Billgren, samt Magnus Uggla. Fredrik var en av de 127.
Trodde du att du skulle komma med. Det var ju första gången du sökte?
– Jag trodde jag hade en chans. De flesta, omkring 80 procent brukar lämna in måleri och jag arbetar med skulptur, säger Fredrik som studerar på Kungl. Konsthögskolan och deltar med sin kloakbil, en bil han konstruerat från grunden och med vilken han undersökt Stockholms undre värld. I katalogen förklarar Fredrik sin kloakbil så här: En elbil som är specialbyggd för att åka med i kloaksystem. Den drivs av en 24V elmotor vars batterier räcker cirka fyra km. Bilen går att dela i två delar så att den går ner genom ett vanligt brunnslock.
Inför öppnandet gav Mårten Castenfors, chef på Stockholm konst, sina fem bästa tips inför årets utställning. Ett av dem var att kolla in Fredriks kloakbil: ”SJUKASTE NÅGONSIN – EN KLOAKBIL När du sett den videon, gå till en liten motorcykel som har byggts av Fredrik Eriksson. Det är en kloakbil som han har byggt och kört runt med i Stockholms avloppssystem. Helt otroligt, en galen idé och väldigt häftig film att se när han kör runt långt under Stockholm med sin lilla bil.”
Kloakbilen visade han redan förra våren vid kandidatutställningen på Mejan (Kungl. Konsthögskolan på Skeppsholmen). Den fick uppmärksamhet bland annat i Omkonst, som skrev: ”När han sen toppar med en trehjulig kloakbil är åtminstone jag helt såld – oväntat, knasigt, dåraktigt (i positiv bemärkelse).”
Knasig är ett ord en av recensenterna använder för att beskriva årets vårsalong. ”Trots all sin knasighet är ändå årets salong aningen mer återhållen än tidigare. Den vilar tungt på figurativt måleri. Och väldigt många hus.”, skriver Svd, som summerar utställningen med orden
”Containerbåtar i släpljus, en kloakbil, en skulptur i frigolit och tyg som vill bli till berg. Bara på Vårsalongen.”
För Fredrik återstår nu knappt ett år till Masterexamen, som han tar i höst och som han nu ägnar sin tid år.
– Det vore kul komma tillbaka till Enköping. Kanske få med sig några kollegor. Men inget är klart än. Vi får se hur det blir, säger Fredrik som ägnat snart sju år åt konstutbildning.