– Utredningen är riktigt dyster läsning för oss. Det här är nog spiken i kistan för vårt arbete att skapa ett ändamålsenligt konstmuseum på samma nivå som Fyrisån. Jag är besviken men inte förvånad, säger Staffan Lövgren, ordförande i KHN.
Föreningen har i tio år kämpat för att flytta konstmuseet från Uppsala slott. Där har konstmuseet huserat sedan 1995. Att kommunens fördjupade utredning nu pekar ut Slottet som fortsatt hemvist för konsten går på tvärs mot den lokalisering som KHN vill se.
– Det alternativ vi ställer oss bakom är Ångkvarnen som mycket väl skulle kunna omvandlas till ett attraktivt konstmuseum. Dit kan man utan större problem promenera längs ån. Ett konstmuseum uppe i Slottet ger inga spontanbesök, säger Staffan Lövgren.
Att förslaget innebär att verksamheten stärks, att lokalerna utökas och byggs om och att Slottsparken blir ytterligare ett rum för konsten, ger Staffan Lövgren inte mycket för.
– Det grundläggande problemet är att allt ska ske uppe på åsen. Det betyder fortsatt uppförsbacke till konsten. Även om Slottet kan tyckas ligga centralt på kartan över Uppsala, så ligger det i praktiken avsides på grund av nivåskillnaden. Dessutom har det ju nyligen upptäckts problem med radon. I det läget känns det märkligt att satsa så mycket pengar just där, säger han.
Staffan Lövgren anser att den kommunala utredningen bortsett från Jane Nilssons förstudie från 2017. Där beskrevs problemen med att inhysa ett konstmuseum i Slottet. I förstudien förordades i stället kvarteret Hugin och Ångkvarnen i södra delen av stadskärnan.
Utredarna räknar med att en ombyggnad och generösare öppettider ska kunna leda till ett fördubblat besöksantal. I dag besöker 60–70 000 människor museet årligen. Till skillnad från KHN spår utredarna att spontanbesöken kommer att bli fler genom att det ombyggda museet blir kvar i en "väl synlig och kulturhistorisk byggnad". Planen är att det nya konstmuseet i Slottet ska stå klart för invigning 2028. Kostnaden beräknas till omkring 100 miljoner kronor.
Utredningen kommer dessförinnan att presenteras på ett öppet möte söndag 9 februari på konstmuseet.
– Jag vill inte recensera utredningen före mötet, hälsar Daniel Werkmäster, chef för Uppsala konstmuseum.
Utredningen har letts av Sofie Blomgren, Johan Andersson och Patrik Hesselius på kommunledningskontoret.