De styrande partierna S, MP och L har enats om ett förslag som påminner om det stora slottspaket som S, L och V lanserade tidigare i år. Den stora skillnaden är att man den här gången inte pekar ut var det framtida konstmuseet ska ligga. Den frågan flyttas i stället till kommunens lokalförsörjningsplan.
– Vi utgår från konstverksamheten och har tagit fasta på de delar där vi bedömer att stödet är brett. När det gäller museets framtida expansion med betydligt större utställningsytor konstaterar vi att det saknas stöd för ett enskilt alternativ just nu. Då är det bättre att hitta en lämplig lokal via lokalförsörjningsplanen. Vilken typ av lokal som behövs och hur stor den behöver vara är ju redan utrett, säger Erik Pelling (S), ordförande i kommunstyrelsen.
Kan man säga att ni nu desarmerar den mest explosiva delen av frågan?
– Ja, men det är ett sätt att ta ansvar också. Verksamheten är ju basen och den har redan tagit mycket stryk av debatten om vilken lokal som är bäst lämpad. Nu ser vi till att konstmuseet får utökade resurser till sitt verkliga uppdrag – att föra ut konst till Uppsalaborna, säger Pelling.
Basen för konstmuseet blir därmed Uppsala slott under de kommande åren. Det upplägget gör att den ursprungliga planen på att inviga det nya konstmuseet 2028 knappast håller, enligt Erik Pelling (S) och Linda Eskilsson (MP), kommunalråd och ordförande i kulturnämnden. Bägge bedömer att det kan dröja ytterligare ett eller ett par år.
– Vi vill låta verksamheten expandera i de befintliga lokalerna tills de är urväxta. Då ska nya lokaler stå redo via beställningen i lokalförsörjningsplanen, säger Linda Eskilsson.
För MP har det varit viktigt med ett tydliggörande om att konstmuseet inte ska förbli låst till Slottet. Det har gjort att partiet nu rättat in sig i ledet så att mittenstyret kan gå fram med ett gemensamt förslag.
Linda Eskilsson är också nöjd med att det nygamla förslaget om en ambulerande konstverksamhet med tillfälliga utställningsytor på olika platser i kommunen finns med.
I mittenstyrets förslag ingår också ett antal punkter som känns igen från det stora Slottspaketet. En upprustning av Slottsparken och ett inrättande av ett historiskt centrum hör dit.
– Däremot är både hissen upp till Slottet och den uppmärksammade tillbyggnaden arkiverade, säger Erik Pelling.
Fredrik Ahlstedt (M), vars parti var med och stoppade vinterns stora Slottspaket, är inte imponerad av upplägget.
– De försöker att bakvägen smyga in Slottet som permanent hem för konstmuseet. Investeringarna som ska göras i de nuvarande lokalerna kommer att kosta mycket pengar. Det talar för att konstmuseet blir kvar på Slottet, säger han
Staffan Lövgren, ordförande i intresseföreningen Konstens Hus Nu, känner en smula besvikelse efter torsdagens besked.
– Det känns inte bra att det kan dröja till 2029, 2030 innan vi får ett nytt konstmuseum. Det är långt dit och risken finns att konstmuseet permanentas på Slottet under tiden. Samtidigt är det positivt med satsningen på ett historiskt centrum. Det kan nog bli populärt och kanske expandera så att det "tränger ut" konstmuseet från Slottet lite tidigare, säger han.
Kommande vecka väntas förslaget klubbas i kommunstyrelsen för att i slutet av maj antas av fullmäktige med stöd av V.