Ett konstmuseum värt namnet bör ligga i centrum

Anledningarna till att valet av konstmuseets placering bör falla på Kaniken är många, menar Ulf Segerlund och Staffan Karlsson, Metod arkitekter.

Var ska konstmuseet ligga? Skribenterna anser att Kaniken som alternativ är klart överlägset Uppsala slott.

Var ska konstmuseet ligga? Skribenterna anser att Kaniken som alternativ är klart överlägset Uppsala slott.

Foto: UNT

Konst2020-09-21 07:02

Kulturdebatt

Vid utformning av ett nytt konstmuseum ska verksamhetens funktion och ändamål vara utgångspunkt. Förläggs museiverksamheten till ej ändamålsenliga lokaler (läs slottet), så blir verksamheten naturligtvis lidande. Lokalerna i Kaniken behöver även de genomgå en ombyggnation, men här finns möjligheterna. 

Lokalerna i Kaniken uppfyller kommunens alla krav på ett nytt konstmuseum. De är karaktärsfyllda och skapar rymd och öppenhet, viktiga komponenter ett modernt museum bör ha. Läget är optimalt med närhet till service, kommunikationer och andra kulturinstitutioner.

Kvarteret Kaniken med den karaktäristiska tegelbyggnaden och Filmstaden har sin historia. Byggnaden uppfördes 1902 för Almquist och Wiksells Tryckeri och byggdes sedermera om till kontorslokaler när tryckeriet växte ur sin kostym. I samband med tryckeriets flytt 1973 uppfördes biosalonger på innergården – nuvarande Filmstaden. 

Biosalarna med sin höga takhöjd lämpar sig väl som museisalar för större konstverk. Stor frihet finns vid ombyggnation. Den äldre tegelbyggnaden ger även den mycket bra möjligheter för utställningar, ateljéer, restaurang och kontor.

Vi skapar en innergård på taket till de gamla biosalongerna. Ger möjlighet till uteservering på sommaren och ytterligare en plats för skulpturer.

Vi ser även stora möjligheter i att förlägga delar av konstmuseets verksamhet till den närbelägna Stadsträdgården, något som även nämnts i tidigare artikel. Det kan handla om konstformer som kräver större ytor eller gynnas av utomhusmiljön. Vi har sett prov på flera populära festivaler som hållits helt eller delvis i Stadsträdgården, som ”Allt ljus på Uppsala” och Isfestivalen. Bygg vidare på denna möjlighet.

Christian Chambert nämner i sin debattartikel 6 september avsaknaden av ett godsmagasin i direkt anslutning till Kaniken. Att förlägga ett stort godsmagasin till centrala innerstan är både kostsamt och onödigt när kommunen redan har utrymme för detta. Logistiken kring slussandet av skrymmande konstverk har studerats och lösningar har utvecklats i form av nya lastintag med sluss. Detta kan ses till vänster i vår fasadskiss.

Vidare vill vi klargöra att vårt förslag om broar över ån är en vision från ett tidigt idéarbete. Vi är väl medvetna om svårigheter detta medför och ser det inte som en nödvändighet utan en kul idé. Kaniken som lokal står och faller inte med detta. 

Centrum är i stort behov av publikdragande verksamhet för att överleva. Förutsättningarna för butikerna ändras i takt med e-handelns utveckling och allt fler butiker tvingas stänga. En central placering av konstmuseet skulle innebära en tillströmning av besökare till stadskärnan och gynna närliggande butik- och restaurangverksamheter.

Det centrala läget lockar dessutom till spontanbesök och binder samman stadskärnan med Södra Åstråket; ett område vars utveckling kommunen har långt skridna planer på. Södra Åstråket sträcker sig från Vindbron i söder till Islandsbron i norr. 300 meter från Islandsbron, längs promenadvägen in till centrum finns Kaniken. En förläggning av konstmuseum i Kanikens lokaler blir en naturlig förlängning på Södra Åstråket. Årum och stadskärna binds samman.

I Kaniken finns alla förutsättningar för att skapa ett vackert och funktionellt museum med flexibla lokaler som möjliggör ett rikt och varierande utbud av aktiviteter. Ett konstmuseum värt namnet.

Debattera på UNT Kultur

Vill du debattera på UNT Kultur? Din artikel bör vara 3500, 2500 eller 1600 tecken lång, inklusive mellanslag. Debattartikeln måste vara underskriven med fullständigt namn, och kontaktuppgifter ska skickas med till minst en av skribenterna. 

Skicka din artikel till kultur@unt.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!