"Juniskäret" snart tillbaka på Brantingsskolan

Operationen lyckades och patienten är på bättringsvägen. Ungefär så kan man beskriva läget för den gigantiska väggmålningen "Juniskäret" som 2020 mirakulöst räddades när Brantingsskolan revs.

Harald Lindbergs "Juniskäret" lyfts i säkerhet. Bara ett par mindre skador uppstod i samband med lyftet.

Harald Lindbergs "Juniskäret" lyfts i säkerhet. Bara ett par mindre skador uppstod i samband med lyftet.

Foto: Ahmet Tirej Kaya

Konst2022-09-17 11:45

I ett magasin i Ulleråker pågår sedan ett par veckor restaureringen av Harald Lindbergs stora oljemålning med skärgårdsmotiv. Arbetet görs av Uppsalakonservatorn Luciano Escanilla i samarbete med kollegorna Anna Brandi och Susanne Klemeyer-Garcia.

undefined
Restaureringen av "Juniskäret" går enligt plan, berättar Anna Ehn och Luciano Escanilla.

– "Juniskäret" är tio meter på längden och delades upp i fem sektioner när duken lossades från väggen. Just nu jobbar vi med sektionerna för att så småningom montera dem på ramar, berättar Luciano Escanilla.

Han visar några mindre skador från nedtagningen och pekar på de rester av väggytan som finns kvar på dukens baksida.

undefined
För att skydda målningen har en skyddsfilm lagts över dukens yta.

– Det är vår största huvudvärk just nu. Duken var ju limmad direkt på väggen och vi har fått ta bort flera lager av puts och gips. Målet är att få den mer böjbar och ge bra förutsättningar för den kommande monteringen. Just nu testar vi olika material som ska placeras mellan duk och vägg, säger Luciano Escanilla.

undefined
Anna Ehn, chef för Offentlig konst på kulturförvaltningen, och konservatorn Luciano Escanilla visar runt i det magasin där "Juniskäret" nu förvaras.

Det är ett arbete som kräver tålamod, lätt hand och inte minst tillgång till starka kemikalier. Om ungefär en månad beräknas "Juniskäret" vara färdigrenoverad. När nya Brantingsskolan fylls av elever och personal 2023 ska den åter få en central plats i en nisch i aulan.

– Hela aulan färgsätts efter "Juniskäret". Stolarnas blågröna ton och draperiets roströda ton tar upp samma kulörer som i målningen, och de ljusa träpanelerna och gardinerna fångar upp andra partier, säger Anna Ehn, chef för offentlig konst på Uppsala kommun.

undefined
På baksidan av duken syns fortfarande rester av väggen som den tidigare var limmad på, berättar Anna Ehn och Luciano Escanilla.

Det betyder alltså att den inledningsvis utdömda målningen kommer att ges en central position i nya Brantingsskolan. Vem hade kunnat tro det hösten 2019? Då såg det mörkt ut för målningen som sedan 1960 kunnat ses av generationer av elever och personal.

Anna Ehn och Luciano Escanilla framhåller att alla inblandade i den ovissa räddningsoperationen i januari 2020 gjorde ett fantastiskt jobb. Mot alla odds lyckades aktionen.

undefined
Så här såg det ut när väggen med "Juniskäret" plockades ned i januari 2020.

Väggen med målningen var den sista som stod kvar när den övriga skolan hade rivits. En hel del åskådare följde det komplicerade arbetet med att kapa väggen och lyfta "Juniskäret" i säkerhet.

Harald Lindberg (1901–1976) föddes på Björkö-Arholma och räknas som en av de stora konstnärerna från Roslagen. Under studieåren på Konstakademien på 1920-talet hade han Carl Wilhelmson som lärare i måleri och Albert Engström i teckning. Lindbergs specialitet var skärgårdsmotiv. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!