Efter lång planering – dags för palestinsk kulturfest

Att väcka en diskussion om en tredje väg. Så sammanfattas förhoppningen om vad helgens palestinska kulturfestival ska utmynna i.

Anna Karin Hammar. Till vänster "Windows of wonder", verk av Layla Hamdieh som ställs ut i Missionskyrkan under festivalen.

Anna Karin Hammar. Till vänster "Windows of wonder", verk av Layla Hamdieh som ställs ut i Missionskyrkan under festivalen.

Foto: Privat

Konst2022-05-06 07:00

– Vi vill prata om ett tredje alternativ till att å ena sidan ta till våld eller å andra sidan ge upp. Hur kan denna väg utforskas? Jo, där spelar kulturen en oerhört viktig roll. Att utgöra ett kreativt motstånd som bygger på att man avstår från våld och bygger på kreativitet och möten i stället.

Det säger Anna Karin Hammar, präst och aktiv i Kairos Palestina, en av de arrangerande föreningarna. 

– Det kommer många dystra nyheter och den politiska situationen är konstant försämrad. Därför vill vi lyfta den uppåtgående trend som finns i Palestina, och det är kulturskapandet. Fler använder kulturen som vapen för att skapa fred. 

undefined
Anna Karin Hammar. Till vänster "Windows of wonder", verk av Layla Hamdieh som ställs ut i Missionskyrkan under festivalen.

Den palestinska kulturfestivalen, som pågår 6–8 maj i Missionskyrkan, samlar flera kulturuttryck och föreläsningar. 

Anna Karin Hammar lyfter fram Mitri Raheb från Dar al Kalima University i Betlehem, som tilldelats Olof Palmepriset, som en viktig spindel i nätet. Han är på plats och håller i det första föredraget.

– En väldigt viktig föreläsning. Han kommer att kunna ge en bra bild av kulturens utveckling och betydelse för det palestinska folket. 

undefined
Mitri Raheb, ledare för Darl al Kalima University i Betlehem. Han har tilldelats Tysklands största mediepris som uppskattning för sitt svar på våld och förtryck med kreativitet och skapande.

Mitri Raheb samtalar även under söndagen med svensk-judiske journalisten Bernt Hermele om nakba, ibland kallat "Den stora katastrofen", massflykten 1948. 

– De ska tala om minnets betydelse i arbetet för fred och frihet.

Folk minns väldigt olika, särskilt kring konflikter?

– Ja, det blir mycket intressant att problematisera det. 

Hammar vill även lyfta ett uruppförande, "Song of songs – av denna jord är du kommen" med bland andra sopranen Sanna Källman och Uppsalas Gunnar Axelson Fisk tillsammans med Trio Samara, där internationellt erkände oud-spelaren Ahmad al Khatib ingår.

undefined
Faten Nastas Mitwasi är kostnär från Betlehem. Hon visar både egen konst och föreläser under festivalen.

– Och Fateen Nastas Mitwasi är en fantastisk konstnär som håller en föreläsning om palestinsk konst och visar bilder från en stor fototävling som hålls till minne av den första palestinska kvinnliga fotografen.

Festivalen har planerats i flera år, men skjutits upp två gånger på grund av pandemin. Att den är i Uppsala beror på att Act Svenska kyrkan har sitt huvudkontor här. 

– Det palestinska engagemanget har alltid varit stort i Missionskyrkan, och många av oss som är aktiva i olika föreningar bor i Uppsala och Stockholmstrakten. 

undefined
Anna Karin Hammar är en av arrangörerna bakom den palestinska kulturfestivalen i Uppsala 6-8 maj.

Det sker också evenemang utanför Missionskyrkan. På Fyrisbiografen visas "Farha" som skildrar Nakba genom en 14-årig flickas perspektiv.

Karta: Missionskyrkan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!