Bland människor, djur och natur på konstmuseet

En utställning med sju uppländska stipendiater borgar för en stor variation i teknik och uttryckssätt. På lördag 5 december invigs "Stipendiater 2020" på Uppsala konstmuseum.

Elin Sundströms "Elegi", ur "River-and-I", Aron Landahls originalmålning ur "Titta Rödluvan" och Hanna Belings "Bulldog" i brons ingår i utställningen.

Elin Sundströms "Elegi", ur "River-and-I", Aron Landahls originalmålning ur "Titta Rödluvan" och Hanna Belings "Bulldog" i brons ingår i utställningen.

Foto: Pressbilder

Konst2020-12-04 08:04

Konstmuseet håller stängt sedan ett par veckor på grund av det allvarliga smittläget. Stängningen varar åtminstone fram till 13 december. Därför sker både invigningen och den första utställningsveckan digitalt.

– Det blir förstås lite speciellt, vi kommer att satsa hårt på digitala livevisningar och intervjuer med konstnärerna. Men förhoppningen är att vi snart ska kunna hålla öppet ungefär som vanligt. Om det blir från lucia eller kanske från årsskiftet går inte att säga i dag, säger Åsa Thörnlund, intendent på konstmuseet.

Hon betecknar årets utställning med uppländska stipendiater som mycket varierad.  Det genomgående tema som ändå går att urskilja handlar om relationen mellan människa och natur. Det temat går igen i flera verk, oavsett om det rör sig om måleri, skulptur eller performance.

Gemensamt för de sju konstnärerna är också att de under året har fått stipendier från Uppsala kommun, Tierps kommun eller Region Uppsala. 

En av dem är Karin Willén. Hon tilldelades tidigare i år Tierps kommuns arbetsstipendium på 50 000 kronor för att fortsätta sitt undersökande projekt av skogen kring Hållnäshalvön, den trakt hon växte hon upp i och som hon fortfarande har starka band till. I sin konst undersöker hon den ofta komplicerade relationen mellan skog och människor. Det är hennes aktuella verk "Exkursionen 2 – Hållnäshalvön" ett bra exempel på.

Även Skogstibble-baserade konstnären Elin Sundström utgår från sin uppväxtmiljö. I projektet "River-and-I" återvänder hon till Sävaån, som hon vuxit upp vid. Resultatet har blivit en sammansmältning av hantverk, poesi, filosofi och samhällskritik.

Skulptören Hanna Behling arbetar i vax, silikon och metall. I hennes skulpturer kan det kännas som om gränserna mellan människor och djur öppnas en smula.

Charlotte Melander är guldsmed och använder sig av koppar och bladguld i sitt bidrag, installationen "Handshaped landscape". 

Aron Landahl medverkar med illustrationer från barnböckerna "Titta Rödluvan" (tillsammans med Barbro Lindgren) och "Dropp dropp". 

Helena Laukkanen undersöker sinnliga behov och begär i sin installation "Frossa". 

Maria Nassos medverkar med en serie akvareller som inspirerats av både gamla folksagor och berättelser av Elsa Beskow. 

Utställningen pågår till och med 7 februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!