Det japanska intar Botaniska

Japansk och svensk konst har flera gemensamma nämnare. På söndag startar Botaniska trädgårdens sommarutställning där sju svenska konstnärer reflekterar över den japanska estetiken.

Foto: Tomas Lundin

KONST2014-05-24 09:00

Det startade med en resa till Japan 2013. Konstnärerna Johan Fremling, Kajsa Haglund, Henny Linn Kjellberg och Anders Rönnlund från Uppsala sammanstrålade med kollegorna Elisabet YanagisawaAvén från Stockholm samt Peter Johansson och Barbro Westling från Malmö och Lund.

Tillsammans bildade de konstnärsgruppen Artminers och ställde ut sina konstverk i de japanska städerna Yokohama och Niigata. På söndag, 25 maj, startar sommarutställningen "Ohana" (som betyder "fin blomma" på japanska) i Botaniska trädgården där Artminers konstverk ska stå bland blommor och blad fram till och med 14 september.

– När vi ställde ut i Japan fick vi tillgång till traditionella japanska hus och trädgårdar. Jag ställde ut mina verk i keramik och bambu i en trädgård och fick höra av japanerna att jag gjort miljön än mer japansk, berättar Henny Linn Kjellberg vars konst.

Det finns nämligen likheter mellan den japanska och den svenska estetiken där båda ses som avskalade och nedtonade. Henny Linn Kjellberg tog omdömet som ett gott betyg men tyckte också att det var intressant att reflektera kring hur "det japanska" tar sig uttryck i förhållande till den svenska konsten. För där finns även skillnader.

– Om man generaliserar så finns det i det japanska väldigt starka hierarkier och starka traditioner som man måste förhålla sig till på ett annat sätt än de svenska, säger hon.

Och det är just "det japanska" som sommarutställningen i Botaniska trädgården ska beröra. De sju konstnärerna har skapat verk som representerar deras erfarenheter från resan till Japan samt deras individuella reflektioner kring bland annat skönhetsideal.

"Ohana" kommer att äga rum utomhus, i trädgårdens södra del och konstverken kommer att bokstavligt talat bli en del av växtligheten under sommaren.

– Att saker kan försvinna eller bli förstörda är en risk alla konstnärer är införstådda med och som vi får ta. Men det som är intressant med Botaniska som utställningsplats är den inramning trädgården ger verken. Den är som en värld i världen, säger Henny Linn Kjellberg.

Hon berättar att några av konstnärerna till och med inkluderat miljön och vädrets påverkan på verken i den konstnärliga upplevelsen. Men förutom tankarna på den japanska estetiken så är det mycket som skiljer verken och konstnärernas arbetssätt åt. På "Ohana" kommer besökarna att få se allt från keramikobjekt till rent konceptuella verk.

Utställningen invigs på söndag av Uppsala kommuns kulturdirektör Sten Bernhardsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!