– Inuti en skorsten är det nog lite läskigt. Där behöver man ha en ficklampa, säger Hedvig.
Tillsammans med sin förskolegrupp på Brune förskola vid Tegnerparken har hon inte bara fått följa konstnären Jan Svenungsson och hans arbete med ”Den tionde skorstenen”, utan också fått chansen att i ett unikt projekt skapa ett eget kollektivt konstverk.
Det var kulturförvaltningen som tog kontakt med Brune förskola med idén till projektet där Moa Lönn, konstnär och konstpedagog vid Uppsala konstmuseum, handlett barnen i deras skapande och utforskande.
Brunebarnen har fått vara med under hela processen då konstverket uppförts och ställt nyfikna frågor till Jan Svenungsson själv, undersökt och arbetat med olika slags material, och inte minst skapat egna konstverk i form av keramikmoln. Molnen kommer inom kort att monteras upp av Moa Lönn på en träfiberskiva, för att sedan hängas upp permanent i förskolans kapprum.
– Att just moln blev temat för konstprojektet kändes självklart – de är i sin föränderlighet en slags metafor för konst i sig, och vi ser alla olika saker i dem, säger Moa Lönn.
Barnen har även fått göra och bränna sitt eget minitegel, göra egna skorstenskollage samt filosofera kring vad det är man egentligen ser om man står uppe på skorstenen: moln, myror eller ”kanske England”. För visst väcker skorstensverket i sig tankar och funderingar kring både vad konst är och hur höga torn är konstruerade.
Vad är då det viktigaste att tänka på när man bygger en egen skorsten? Det vet i alla fall Max.
– Att den ska vara stabil.