Lies-Marie Hoffmanns rumsliga installation "Parallella rum" och Mattias Härenstams träskulptur "Gralstänk" må vara olika, ändå knyts de samman av ett antal gemensamma nämnare. Båda konstverken har skapats av träd som avverkats i området för att möjliggöra utbyggnaden. Dessutom har bägge konstnärerna i hög grad utgått från platsen och dess historiska koppling till det gamla mentalsjukhuset.
– Jag besökte Medicinhistoriska museet för några år sedan och inspirerades av en evighetsmaskin i trä som en av patienterna konstruerat, berättar Lies-Marie Hoffmann.
Hon står intill den portal hon skapat och som är det dominerande inslaget i verket "Parallella rum". Allt är långt ifrån klart, marken ska få ett ytlager av finkrossat stenmjöl och några mindre bänkskulpturer som går att sitta på väntar också på att monteras. Men visst går det att redan nu få en uppfattning om hur det kommer att se ut om några veckor när allt är på plats.
Tanken är att verket ska innehålla fyra dimensioner – förutom längd, bredd och djup även tid. Dåtid, nuet och framtid knyts ihop i den iögonfallande portalen.
– Platsen ska utgöra ett eget rum i Hospitalträdgården. Hit kan man gå för att reflektera över tiden och kanske sitta ned en stund på bänkarna, säger Lies-Marie Hoffmann.
Hon tackar sin medarbetare Henning Lemcke, som i över ett år arbetat i Hammarskogs snickeri med att bearbeta och sammanfoga de kraftiga stockarna.
Ett par hundra meter längre söderut, inte långt från den gamla överläkarbostaden, står en kolsvart, stympad tallstam likt en obelisk. Det är Mattias Härenstams konstverk "Gralstänk", uppkallad efter en diktsamling av Ulleråkers kanske mest kända patient – Gustaf Fröding.
– Stammen har halverats, gröpts ur, försetts med belysning och sedan sammanfogats. När mörkret faller kommer verket att glimma och lysa, berättar Ann Magnusson, projektledare för Ulleråkers konstprogram.
I takt med att stadsdelen omvandlas och får betydligt fler invånare kommer fler offentliga konstverk att placeras runt om i området.
– I de invånardialoger vi har med boende i Ulleråker framkommer att det finns en oro för att platsens historia glöms bort. Där har den offentliga konsten en viktig uppgift som brygga mellan det gamla och nuet, säger Tuva-Li Peter Lidé, intendent på Uppsala kommuns kulturförvaltning.