Därför togs SGU-konsten bort

Som UNT rapporterade om under onsdagen har ett konstbråk uppstått på SGU. Det är inte första gången offentlig konst provocerar.

Vållar debatt. Tom Krestesen, ”Höga visan lll”. Tusch och tempera på trä, 1978.

Vållar debatt. Tom Krestesen, ”Höga visan lll”. Tusch och tempera på trä, 1978.

Foto: Tom Krestesen

KONST2015-06-04 09:00

När Sveriges geologiska undersökning (SGU) beslutade att konstverket ”Fris om liv” av Tom Krestesen inte lämpade sig för myndighetens lokaler hörde man av sig till hyresvärden Akademiska hus med en begäran om att få verket utbytt.

– Man tyckte inte att konstverket var bra och att man fått klagomål från internationella gäster. Vi utgick ifrån att beslutet var förankrat inom SGU och har inte lagt oss i med någon egen värdering av konstverket, säger Christine Linder, informatör på Akademiska hus och konstansvarig för myndigheten.

När Statens konstråd mottagit önskemålet från både SGU och Akademiska hus väljer man att ta upp frågan i sitt produktionsmöte. "Fris om liv" är ett byggnadsanknutet verk och det krävs därför starka skäl för att verket ska flyttas. Beslutet blev att önskemålen bör respekteras.

– Vi gjorde bedömningen att det här är något man diskuterat under lång tid, säger Henrik Orrje, administrativ chef på Statens konstråd.

Då och då mottar de ärenden som handlar om konst som ses som provocerande. I mars i år handlade det om det rörliga verket "Apollon och Dafne" på Ekonomikum.

– Där la vi mycket resurser på just debatten om konstens utrymme i det offentliga rummet. Samtalet visade på olika sätt att se på kön och sexualitet och att motiv kan få andra innebörder jämfört med när de skapades, säger Henrik Orrje.

Vad som händer med "Fris om liv" efter borttagandet vet man inte och det är även oklart vilken ny konst som ska ta dess plats i SGU:s foajé.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!