Utställningen i östra flygeln på Linnés Hammarby öppnade redan 9 maj och pågår fram till och med 12 juli. Här kan man i lugn och ro studera ett urval av Mossbergs rikliga produktion av illustrationer och akvareller. Många av dem har han gjort under de senaste åren.
– Jag har ännu inte sett utställningen på plats. Det blev ju inget riktigt vernissage på grund av coronan, men i mitten på juni har jag tänkt att åka dit, säger Bo Mossberg från hemmet i Upplands-Väsby.
Linnés Hammarby är han väl förtrogen med efter flera besök på gården med den vackra trädgården. Faktum är att han ställt ut sina alster där en gång tidigare, för nästan 30 år sedan.
– Det var strax efter att "Den nordiska floran" kommit ut. Då fick jag en förfrågan från förläggaren Folke Nilsson som bodde i närheten av Linnés Hammarby och var engagerad i verksamheten där.
Det verket, som numera heter "Nordens flora", och har Lennart Stenberg som huvudförfattare, ses som en modern klassiker. För sina illustrationer i boken fick Bo Mossberg 1992 års Rosénpris från Forskningsrådsnämnden.
"Bo Mossberg gör botaniken till ett äventyr och en skönhetsupplevelse, samtidigt som han möter de vetenskapliga kraven på exakthet och systematik. I tusentals akvareller skildrar och förklarar han vår floras rikedom för en stor publik", löd motiveringen.
Med ålderns rätt har Bo Mossberg på senare år trappat ned och jobbar inte med något nytt stort projekt i sikte. Senare i sommar fyller han 85, men han har definitivt inte slutat att måla.
– Det är fortfarande väldigt roligt att ägna sig åt det här under några timmar efter lunch. Jag får vara tacksam över att ögonen och motoriken fortfarande fungerar.
Ett av hans större projekt på senare år är boken "Humlor i Sverige" (2012) som han gjorde tillsammans med Uppsalaentomologen Björn Cederberg. I boken presenteras Sveriges totalt 40 arter i text och akvareller.
– Det projektet var inte så lätt att få igenom. Jag tog mig med några skisser och gick upp till Bonnier Fakta utan att få gehör. Humlor är för nördigt fick jag höra. Men jag gav mig inte, utan kontaktade Björn Cederberg på Artadatabanken. Vi gjorde ett nytt försök tillsammans och lyckades övertala förlaget. Sedan första upplagan har boken tryckts upp i flera upplagor, så där fick förlagsredaktörerna skämmas lite, skrattar Bo.
Vad är vinsten med att måla växter, svampar och insekter i stället för att fotografera dem?
– Ofta är det enklare för ögat att ta in en tecknad eller målad bild. Jag kan ju till exempel frilägga en blomma mot vit bakgrund utan något som stör. Vill man så går det att måla in ett landskap i bilden eller placera en fröställning vid sidan om.
Bo Mossberg tycker att det är kul att måleriet lever kvar sida vid sida med fotografin. Han exemplifierar med Lars Jonssons fåglar och Staffan Ullströms rovdjur. Samtidigt betonar han att det finns flera skickliga naturfotografer.
Vad ska man kalla dina bilder för? Avbildningar låter lite nedsättande. Ser du dem som konst?
– Man kanske kan kalla dem för konsthantverk. Jag skäms inte för att kalla mig för illustratör i vissa sammanhang, medan konstnär passar bättre när jag ställer ut landskapsbilder och figurteckningar.
Du beräknas ha målat och tecknat omkring 4 000 arter av växter, svampar och insekter. Hur ser din arbetsmetod ut?
– Jag skissar oftast ute på plats i naturen. Sedan sätter jag mig hemma vid arbetsbordet och gör klart målningen.