Tänk dig att du står i ett kolsvart rum men med en belyst skog runt dig. Du har en pensel i handen, med den målar du en giraff. Som genom ett trollslag får den liv och springer in bland träd, buskar och grenar.
– I Cube of Art kan man interagera med konst på ett helt nytt sätt. Vi har olika typer av laser- och lidarkameror som bygger upp ett rutnät med x- och y-koordinater runt väggar, tak och golv i den kolsvarta kuben, säger Patrik Wengberg, projektledare för Cube of Art i Uppsala.
Cube of Art är, enligt Wengberg, Sveriges första helt interaktiva digitala konstmuseum. Det består av en 60 kvadratmeter stor svart kub med över sju meter i takhöjd och med projektorer runt hela golvet och väggarna. Detta gör att besökarna får en immersive, en omslutande upplevelse och kan interagera med konsten.
Tekniken används bland annat i stora gruvor för att exempelvis spränga på exakta koordinater och av fraktfartyg när de lastar och lossar containrar med klokranar.
Lokalen till museet håller på att byggas i Juvelen, huset vid Stranbodkilsrondellen, och invigs 26 december.
Då kommer förhoppningsvis fyra olika utställningar att stå klara. En heter "Aquarelle forest" och är traditionellt målad i akvarell av konstnären Mia Fernau. Akvarellerna har sedan digitaliserats och därefter satts upp på museets väggar.
– Skogen går från natt till dag med dimma, sol och olika djur som besökarna kan ta på och interagera med. De kan rita med en pensel på väggen och djuret blir sedan levande i form av Mias giraff. I utställningen "Neon city" kan du rita en egen bil i form av en dinosaurie eller vad som helst, sedan kommer AI att sätta hjul på bilen och den kör omkring i rummet, säger Patrik Wengberg.
Museet kan ta emot upp till 20 personer åt gången under slottider på cirka 40 minuter.
Kan personer med exempelvis epilepsi eller ljuskänslighet gå på museet?
– Det vågar jag inte svara på, det borde vi absolut kolla upp och ha en varningsskylt i så fall, säger han.
Museet kommer även att ha ett samarbete med restaurang Kitchen som ligger bredvid i samma hus och ett företag som arrangerar vinprovningar. Det kan komma att kännas som att faktiskt befinna sig på vingården där vinet är tillverkat och som att träffa människan bakom vinetiketten, fast digitalt.
– Vi kikar på den möjligheten just nu. Vi vill besöka vingårdar i Italien under sommaren 2025 och filma, säger Patrik Wengberg.