– Det är förstås lite vemodigt att splittra samlingen, men det är dags att sätta punkt och vända blad, säger konsthandlaren Claes Moser, känd från bland annat teveprogrammet Antikrundan.
Sammanlagt är det över hundra verk som ska säljas hos Uppsala auktionskammare måndag 16 april. Säljs gör verk av bland andra Vera Nilsson, Mollie Faustman och Tora Vega Holmström.
– Det är några av de mer namnkunniga konstnärerna, men det finns också många verk av duktiga konstnärer som är betydligt mindre kända, säger Claes Moser.
Samlingen är smått berömd och har visats på flera museer och konsthallar. Dessutom har Claes Moser föreläst om kvinnliga konstnärer med samlingen som utgångspunkt.
– Jag har aldrig förstått varför manliga konstnärers verk alltid har varit högre prissatta än deras kvinnliga kollegors, trots att kvinnornas många gånger är bättre, säger han.
Samlingen består främst av kvinnliga svenska modernister från början av förra seklet, som lät sig inspireras av den tyska expressionismen i stället för den mer franskinspirerade linjen.
– Det gillades inte av den tidens svenska konstkritiker, de ansåg att målningarna var råa och brutala, och det har också påverkat prissättningen, säger Claes Moser.
Som konstsamlare, berättar Claes Moser, har han alltid följt sin personliga smak och valt att samla på konst som på något sätt berör honom.
– Det är ovanligt med den sortens samlare, åtminstone i Sverige, säger han. Svenskarna är oerhört trendkänsliga och vill ha det som är i ropet just nu.
När Claes Moser för 40 år sedan började samla på verk av kvinnliga konstnärer kunde han komma över deras verk för under tusenlappen.
– De har inte varit särskilt eftertraktade på marknaden och jag har därför kunnat skapa en konstsamling med en begränsad ekonomisk insats, säger han.
Bläddrar man i auktionens katalog kan man se att saker och ting har förändrats – här finns flera verk med utropspriser på över 30 000 kronor.
– Kvinnliga konstnärer har äntligen börjat få det erkännande som de förtjänar, det känns därför rätt att sälja samlingen just nu, säger Claes Moser.
Hädanefter ska han ägna sig helhjärtat åt sin kärnverksamhet som samlare, nämligen sin samling av den svenske konstnären J.A.G. Acke (1859–1924).
– Hans konst är den som jag känt mest för i mitt liv, säger Claes Moser.