Världsklass på Folkmusikgalan

När Väsen tar några av musikerna de spelat med på olika turnéer till Uppsalas Folkmusikgala är allt av högsta klass, enligt Andreas Jakobsson.

14 april 2013 10:14

Väsens bidrag till den svenska folkmusiken är stort. Förutom att de är de kanske bästa representanterna för genren ute i världen och deras egna kompositioner har de en förmåga att skapa magi i tolkningarna med enkla medel. Det kan vara en mäktig inledning av en låt, ett tempobyte eller ett subtilt mellanparti.

De lämnar aldrig den svenska musiktraditionen, men lyssnar man noga går det att höra spår av influenser från såväl klezmer som irländsk- och amerikansk folkmusik tillsammans med en rad stilar. Precis som det ska vara alltså eftersom det är inslag av främmande element som får musik att leva och stärka sin identitet. Den här kvällen får de både polskor och marscher att låta tidlösa och helt nya på samma gång.

Två som också tillhör de bästa i världen är Martin Hayes och Dennis Cahill som vid sidan av pubmusiken och skråliga rustika folksånger i stil med The Dubliners representerar en mer subtil, komplex och finstämd gren av den irländska folkmusiken. De inleder lördagskvällens gala med ett set som är häpnadsväckande när det kommer till samspel. Att de lyckas få ihop alla delar utan att tappa det typiskt irländska svänget är ren magi.

En av kvällens mäktigaste stunder är när Väsen Martin Hayes och Dennis Cahill spelar ihop och växlar och blandar det svenska och irländska utan att något går förlorat. Ett annat är när Márta Sebestyén och hennes kompband med favoritmusiker från Budapest tar vid. Den melankoliskt klagande sången ömsom bryter av mot intensiv musik och går ömsom upp i de lugnare delarna.

Att säkerställa vilket som är världens bästa band är förstås en omöjlig uppgift oavsett vem eller vilka som gör det, men när New York Times-sajten About.com nyligen utsåg Uppsalatrion till nummer ett inom världsmusik sade det en hel del om vilken status de har i musikkretsar. Det är också är en av förutsättningarna för Folkmusikgalan. Väsen tillhör de bästa och därför vill de bästa spela med väsen. Avslutningen där alla musiker spelar samtidigt på scenen är talande. Setet växlar mellan ungerskt, irländskt och svenskt och samtliga fall spelar alla som om de var på hemmaplan.

Fotnot: Superkajan är UNT Kulturs symbol för kultur som utmärker sig.

KONSERT

Folkmusikgalan
Väsen, Márta Sebestyén, Martin Hayes, Dennis Cahill, med flera.
Konserthuset, Uppsala, lördag 13 april

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!