Sator kan bättre

Fredrik Bergström såg ett Sator som kan mycket bättre än det de levererade på Katalin. Det svänger mycket emellanåt men håller inte i längden.

17 december 2011 11:59

Jag vill gärna tycka att det här är fruktansvärt bra men jag har en känsla av att de kan bättre än det här. Sator är lite av en klenod i svensk rock n roll. De var action rock före Hellacopters och gjorde sig kända som ett hårt arbetande band som var Hultsfreds ”husband” och spelade på festivalen många år i rad innan den gick i graven.

Det känns liksom inte lika aktuellt längre. Man vill så förtvivlat gärna tycka om Sator live och man vill digga med bandet i de emellanåt otroligt svängiga riffen men 2011 blir det inte lika spännande som det var 1992 när deras mest kända skiva Headquake släpptes.

I november levererade Monster Magnet en halvdan spelning i 45 minuter på Katalins scen med en och samma skiva och det var ett koncept som inte fungerade för Monster Magnet. Frågan är om inte Sator skulle må bra av att faktiskt göra en Monster Magnet och dra fram hela Headquake och dra av den rakt upp och ner för det är låtarna från den som fungerar allra bäst live.

Det är lite det som är Sators problem. Det finns inte tillräckligt många hits. Ikväll förpassas vi mellan nutid och dåtid och för de inbitna fansen är det en godispåse utan dess like men hur de presenterar godispåsen håller inte. Det blir lite för mycket internhumor med prat om hur de varit fulla på Barowiak en gång i tiden och hur samma ställe var platsen för deras absolut första spelning. Det lustiga är att den genomsnittliga besökaren ikväll faktiskt varit på Barowiak.

Det är låtarna från Headquake som fungerar bäst. Ölreklamslåten I Wanna Go Home har tilltalat en ny publik och I’d Rather Drink Than Talk svänger nått fruktansvärt men tyvärr levererar inte Sator under en längre stund. De nya låtarna från senaste skivan Under The Radar, som är en grymt bra skiva, känns tafatta live och setet känns inte välplanerat. Maskinen hostar så småningom igång mot slutet och de gör en väldigt bra avslutning med We’re Right, You’re Wrong och We’re All Gonna Die!

Det känns som att PVn mest sladdar som i det berömda citatet och Sator behöver lyssna på sig själva lite mer.

Sator, Katalin, Uppsala
Bäst: Sista kvarten.
Sämst: Att de inte spelar hela Headquake.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!