Källparkens scen är välbekant för de som var musikintresserade i Uppsala under tidigt 1970-tal, berättar Ingemar Bergman, en av tre medlemmar i gamla Uppsalabandet Kaipa som numera är en del av Kaipa da Capo. I år har amfiteatern rustats upp och åter blivit en plats för musikevenemang och 26 juli ska Kaipa da Capo spela där.
– Det ser vi fram emot mycket, säger Ingemar Bergman.
För att reda ut trådarna: Kaipa var bland de största inom den progressiva rocken på 1970-talet. Bandet upphörde 1982, men startades på nytt av Hans Lundin och Roine Stolt år 2000, dock utan fler originalmedlemmar än de två. Kaipa da Capo uppstod 2014 när alla originalmedlemmar utom Hans Lundin tackade ja till att spela på en festival. Sedan blev det fler gig.
– Vi spelade bland annat i Kanada, Tyskland och Japan, i en lokal som var tre gånger så stor som UKK. Det var märkligt och ofantligt, säger Ingemar Bergman.
Inledningsvis var syftet med Kaipa da Capo att återuppliva Kaipas gamla repertoar, men ganska snart började de skriva nytt och släppte en skiva. Medan Hans Lundins Kaipa har utvecklats mot ett mer elektroniskt sound har Kaipa da Capo snarare tagit vid där den första versionen av Kaipa slutade. Albumet de släppte 2015 är en fortsättning på Kaipas tredje platta från 1979.
– Det är väldigt organiskt. Vi för det musikaliska arvet vidare. Det råder ingen schism mellan oss och det gamla Kaipa, vi gör olika saker helt enkelt, säger Ingemar Bergman.
Att Kaipa da Capo står fast vid Kaipas ursprungliga musikaliska inriktning betyder inte att de inte utvecklas. Dagens musikutrustning ger möjligheter som inte fanns förut, och Ingemar Bergman menar att de blir betydligt mer nöjda med resultatet av sina inspelningar i dag.
– Vi låter fan så mycket bättre nu än på 70-talet, säger han och skrattar.
Däremot tycker Ingemar Bergman att öppenheten för olika sorters musik var större för några decennier sedan. De flesta artister som i dag lanseras av stora produktionsteam har inte så stor variation, något han också härleder till datoriseringen.
– För mig är musik en rund cirkel med ellipser som sticker iväg runt omkring den. De artister vi hör i tv- program som ”Allsång på Skansen” och ”Lotta på Liseberg” låter ganska lika varandra. När man gör allt på datorn med en exakt taktmaskin blir det för väldigt exakt. Skulle du sätta en sådan produktion på en analog orkester skulle de stupa, menar Ingemar Bergman.
Kaipa da Capos symfonirock med touch av folkmusik verkar dock fortfarande gå hem hos många. Både Kaipas gamla publik och en hel del unga som har upptäckt bandet. Sist de spelade på Katalin var det knökfullt. Dessutom är Kaipa da Capo mindre drabbat än många andra artister av de förändringar som skett med konsumtionen av musik.
– Vi säljer faktiskt fortfarande skivor. Vår publik vill ha både vinyl och CD, så att de får hela paketet med omslag och texthäften, säger Ingemar Bergman.
Spelar live gör de med andra ord för att de tycker det är roligt. Efter alla år hade de trott att Kaipa tillhörde det förgångna, vilket gjorde återkomsten 2014 desto roligare.
– Vi tre stod på scenen 37 år senare och hade skitkul. Det inte ens vi som kom på det, men vi bestämde oss för att köra ett varv till, säger Ingemar Bergman.
Kaipa da Capo spelar i Källparken 26 juli på kvällen. Evenemanget är gratis.