Uppsala sticker ut i Sverige – saknar gratiskonserter

Sugen på att se Medina, Smash into pieces eller Annika Norlin? I många kommuner kan man göra detta gratis men Uppsalaborna får själva pröjsa konsertbiljetterna. Linda Eskilsson (MP), ordförande i kulturnämnden menar att gratis sommarkonserter inte har varit uppe för förslag.

Medan andra kommuner i sommar erbjuder gratiskonserter med Smash into pieces, Melissa Horn och Carola, får Uppsalaborna pröjsa mellan 300 och 700 kronor för att se artisterna på Parksnäckan.

Medan andra kommuner i sommar erbjuder gratiskonserter med Smash into pieces, Melissa Horn och Carola, får Uppsalaborna pröjsa mellan 300 och 700 kronor för att se artisterna på Parksnäckan.

Foto: Claudio Bresciani/TT/ Maja Suslin/ Petra Älvstrand

Konsert2024-07-06 20:00

Nyligen publicerade TT en artikel med gratis sommarnöjen i Sverige. Där listades bland annat Malmöfestivalen med artister som Steve Angello och Cherrie, Kalmar stadsfest med Medina och Felicia Takman och Sommarlund i Lund med Lisa Ekdahl och Blacknuss. Men Uppsala fanns inte med på listan. 

I både större och mindre kommuner runtom i Sverige är de kommunalt finansierade konserterna och festivalerna med fri entré stående inslag under sommarmånaderna. Hur kommer det sig att detta inte finns i Uppsala? Enligt Linda Eskilsson har frågan inte varit uppe varit uppe för diskussion.  

undefined
Medan andra kommuner i sommar erbjuder gratiskonserter med Smash into pieces, Melissa Horn och Carola, får Uppsalaborna pröjsa mellan 300 och 700 kronor för att se artisterna på Parksnäckan.

– Det har nog aldrig lyfts från något håll tror jag. Jag har inte reflekterat över det, säger hon. 

Är det inte viktigt att det finns gratis evenemang nu under sommaren när barn och ungdomar är lediga från skolan?

– Vi jobbar otroligt mycket med att det ska finnas saker att göra för barn och ungdomar under sommaren. Men då jobbar vi mer med andra sorters aktiviteter.

Linda Eskilsson säger att de kostnadsfria sommaraktiviteterna är valda utifrån vad som efterfrågas och att man har försökt att skapa en bredd. Man har till exempel satsat på idrott, kultur och pyssel i närheten av där barnen bor. Hon lyfter också att Stadsteatern sätter upp ett teatertält i Gottsunda, med gratis föreställningar för både barn och vuxna. 

Kommunen är även med och finansierar några av programpunkterna i Parksnäckan. Men medan man i andra städer kan se bland andra Melissa Horn, Smash into pieces och Carola gratis, måste Uppsalaborna betala mellan 300 och 700 kronor för dessa konserter. Vissa av Parksnäckans sommarevenemang har dock fritt inträde, men dessa riktar sig enbart till de yngsta barnen. Någon diskussion om att göra konserterna för vuxna och äldre ungdomar kostnadsfria har inte förts, säger Linda Eskilsson. 

– Vi har haft prioriteringen att det ska finnas gratis aktiviteter och kultur för barn och unga. Det är där vi haft vårt fokus i första hand. Det har vi jobbat mycket med, just för att vi vet att det är jätteviktigt för barn och unga att det finns gratis aktiviteter, så det är där vi har lagt krutet, säger Linda Eskilsson. 

Gratiskonserter

Här är exempel på kommuner som finansierar kostnadsfria sommarkonserter:

Malmö - Malmöfestivalen (9-16 augusti) med bland annat Steve Angello, Cherrie, Carola.

Kalmar - Kalmar stadsfest (7-10 augusti) med bland annat Medina, Feicia Takman, Lisa Ekdahl och Smash into pieces.

Linköping - Linköpings stadsfest (21 - 24 augusti) med bland annat Cazzi Opeia och Cherrie. 

Göteborg - Göteborgs Kulturkalas (29 augusti–1 september) med bland annat The Hellacopters, Omar Rudberg och Dina Ögon

Stockholm - Kulturfestivalen (14–18 augusti) med bland annat Norlie & KKV, Tjuvjakt och Peg Parnevik.

Landskrona - Sommar i Landskrona (4 juli - 9 augusti) med med bland annat Melissa Horn, Mapei och Annika Norlin.

Lund - Sommarlund (15 juni–9 augusti) med bland annat Lisa Ekdahl och Blacknuss.

Helsingborg - HX-festivalen (28-29 juli) med bland annat Rebecca & Fiona, Adaam och Myra Granberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!