Nyligen publicerade TT en artikel med gratis sommarnöjen i Sverige. Där listades bland annat Malmöfestivalen med artister som Steve Angello och Cherrie, Kalmar stadsfest med Medina och Felicia Takman och Sommarlund i Lund med Lisa Ekdahl och Blacknuss. Men Uppsala fanns inte med på listan.
I både större och mindre kommuner runtom i Sverige är de kommunalt finansierade konserterna och festivalerna med fri entré stående inslag under sommarmånaderna. Hur kommer det sig att detta inte finns i Uppsala? Enligt Linda Eskilsson har frågan inte varit uppe varit uppe för diskussion.
– Det har nog aldrig lyfts från något håll tror jag. Jag har inte reflekterat över det, säger hon.
Är det inte viktigt att det finns gratis evenemang nu under sommaren när barn och ungdomar är lediga från skolan?
– Vi jobbar otroligt mycket med att det ska finnas saker att göra för barn och ungdomar under sommaren. Men då jobbar vi mer med andra sorters aktiviteter.
Linda Eskilsson säger att de kostnadsfria sommaraktiviteterna är valda utifrån vad som efterfrågas och att man har försökt att skapa en bredd. Man har till exempel satsat på idrott, kultur och pyssel i närheten av där barnen bor. Hon lyfter också att Stadsteatern sätter upp ett teatertält i Gottsunda, med gratis föreställningar för både barn och vuxna.
Kommunen är även med och finansierar några av programpunkterna i Parksnäckan. Men medan man i andra städer kan se bland andra Melissa Horn, Smash into pieces och Carola gratis, måste Uppsalaborna betala mellan 300 och 700 kronor för dessa konserter. Vissa av Parksnäckans sommarevenemang har dock fritt inträde, men dessa riktar sig enbart till de yngsta barnen. Någon diskussion om att göra konserterna för vuxna och äldre ungdomar kostnadsfria har inte förts, säger Linda Eskilsson.
– Vi har haft prioriteringen att det ska finnas gratis aktiviteter och kultur för barn och unga. Det är där vi haft vårt fokus i första hand. Det har vi jobbat mycket med, just för att vi vet att det är jätteviktigt för barn och unga att det finns gratis aktiviteter, så det är där vi har lagt krutet, säger Linda Eskilsson.