Att framföra folkmusik på nyckelharpa och fiol i de uppländska slotts- och herrgårdssalarna är verkligen inget nytt påfund. Det var till och med ganska vanligt i äldre tider när herresätena var bebodda.
– När det var fest behövdes musik till dansen. Att rekvirera musiker från Uppsala eller Stockholm var för dyrt och krångligt, därför var det ofta bygdespelmän som anlitades. De fick tvätta av sig, blev uppklädda och fick lite mat, sen var det bara att spela upp till dans för herrskapen, berättar Leif Alpsjö.
På grund av publiktrycket blir det två konserter på söndagskvällen, båda är redan utsålda. Lättnaderna i restriktionerna innebär att det finns plats för 40 personer i publiken per konsert. Salen tar i vanliga fall 90 personer.
– Det är fantastiskt kul att vi nu kommer igång med årets upplaga av konsertserien Musik på Salsta, säger Niclas Malmberg, som tillsammans med två kompanjoner blåst nytt liv i 1600-talsslottet strax norr om Vattholma.
Att det blir folkmusik med fokus på uppländska låtar på nationaldagen känns klockrent, tycker han och Leif Alpsjö.
– Jag, Annika och Anders ser oss som förvaltare av den starka tradition som finns här i Uppland. Vi gör inga försök att förnya musiken eller blanda in modernare rytmer och tongångar, det finns det så många andra som gör, säger Leif Alpsjö.