Före pandemin gick orkestern under namnet Nya kammarorkestern, men för att undvika förväxling med storkusinen Uppsala kammarorkester heter den nu NYKO Sinfonietta.
Verksamheten drogs i gång för snart sju år sedan, första konserten gavs i februari 2015.
– Vi var ett antal musiker som kände att det borde finnas utrymme för ännu en orkester i Uppsala vid sidan av Uppsala kammarorkester och Akademiska kapellet, säger Erik Rudolphi, oboist och ordförande i föreningen bakom NYKO Sinfonietta.
2018 blev Duk-Kyung Chang dirigent och konstnärlig ledare. Då inleddes en utveckling som pågår än, enligt Erik Rudolphi.
– Hon har utan tvekan gett oss en konstnärlig stadga och ett driv som varit välgörande.
Den koreansk-kanadensiska dirigenten och pianisten bor med sin familj i Heby sedan många år och var inte sen att nappa på erbjudandet om att leda orkestern.
– Jag såg potentialen direkt och kände att här finns stora möjligheter att åstadkomma något, inte minst tack vare den goda organisationen, säger Duk-Kyung Chang och tillägger att hon jobbat extra hårt med stråksektionen för att få till en bra balans i orkestern.
Musikerna beskriver hon som inspirerade musikälskare. Totalt finns ett 60-tal amatörmusiker tillgängliga i det projektbaserade upplägg som NYKO Sinfonietta jobbar efter.
– Vi gör tre konserter per säsong och repeterar gemensamt i Nannaskolan sex gånger inför varje konsert, berättar Erik Rudolphi.
Närmast väntar Beethovens sjätte symfoni, kallad "Pastoralsymfonin". Utöver den står ouvertyren till Mozarts opera "Così fan tutte" samt Sibelius "Belsazars gästabud" på programmet.
Efter "Pastoralsymfonin" återstår tre symfonier innan NYKO Sinfonietta går i mål med sitt Beethovenprojekt.
– För mig har satsningen två syften. Dels att uppmärksamma Beethovens 250-årsjubileum, dels att utveckla orkestern, säger Duk-Kyung Chang eller "DK" som hon kallas.
Hur det blir med den största symfonien, den nionde, är inte helt klart ännu. Den kräver inte bara en stor orkester utan också kör och sångsolister. Projektet måste planeras noga och säkras ekonomiskt.
Beethovens oavslutade tionde symfoni, som nu har färdigställts med AI-teknik, ingår dock inte i projektet.
– Jag är skeptisk till datorskapad musik. Alla toner måste komma inifrån Beethoven, ler "DK".