Mäktigt avslut på den nittonde gitarrfestivalen

Den nittonde gitarrfestivalen är över och avslutades storslaget i helgen, med löften om en tjugonde nästa år. Det ser vi fram emot.

Brasiliens store man João Bosco fick avsluta gitarrfestivalen med sin oefterhärmliga scenstil med mångahanda ljud.

Brasiliens store man João Bosco fick avsluta gitarrfestivalen med sin oefterhärmliga scenstil med mångahanda ljud.

Foto: Björn G Stenberg

Konsert2022-10-16 10:00

Konsert

João Bosco

Uppsala internationella gitarrfestival

16 oktober

Den nittonde upplagan av Uppsalas internationella gitarrfestival gjorde mycket för att bilden av Brasilien skulle skifta fokus en stund bort från skövling av regnskogar och skakig maktstruktur till den mäktiga musiknation som landet är.

Under tre dagar bjöds på mängder av intressanta musiker därifrån. I den avslutande konserten kom många av dem tillbaka igen. Den toppades av João Bosco som under mer än fyra decennier varit toppnamn i hemlandet. Så sent som 2020 fick han en Grammy för sin låt "Abricó-De-Macaco", fint framförd även här.

undefined
Brasiliens store man João Bosco fick avsluta gitarrfestivalen med sin oefterhärmliga scenstil med mångahanda ljud.

João Bosco blev en upplevelse när han sjöng, pratade, grymtade, visslade och stönade sig igenom ett stort antal sånger till sin gitarr. Rösten blev ofta till ett eget instrument som breddade framförandet. Influenserna från även andra genrer än självklara samban och bossan var tydliga i såväl sång som det speciella sättet att spela gitarr. Det var imponerande vilken dynamik han åstadkom helt på egen hand. 

Inlevelsen var stor och hade jag följt mina obefintliga lektioner i portugisiska bättre hade framträdandet berört betydligt mer. Den del av publiken –  och det var många verkade det som –  som förstod språket njöt. Låtar som "Papel Maché", "O Bébado e a Equilibrista" och "O Mestre Sala dos Mares" sjöngs inlevelsefullt, men tappar man språket blir det förstås en rejäl dimension som försvinner. Där kunde han ha bjudit till och presenterat innehållet åtminstone lite mellan låtarna. 

undefined
Marco Pereira spelade tillsammans med Stephanie Jones.

Publiken verkade dock mer än nöjd. Bosco fick stående ovationer och långa applåder. Som avslutning på både konserten och hela festivalen bjöd han in ytterligare ett antal musikanter till slutnumret. Marcel Powell, Daniel Santiago, Luiz Murá, Duo Siqueira Lima och Marco Pereira bildade tillsammans med Bosco en gitarrspelande organism, ett mäktigt och värdigt avslut på festivalen.

undefined
Marcel Powell förvaltar sin far Baden Powells arv på ett personligt vis.

Dessa hade tidigare under festivalen och även i första akten denna kväll gjort fina egna framträdanden. Det mest minnesvärda för egen del blev uruppförandet av Marco Pereiras verk "Lendas Amazonicas" som spelades av Duo Siqueira Lima tillsammans med Gävle Symfoniorkester på fredagskvällen. Måtte det få chansen till flera uppföranden.

undefined
Duo Siqueira Lima blev en av gitarrfestivalens upplevelser, både på egen hand och som solister i "Lendas Amazonicas".

Efter konserten syntes festivalgeneralen Klaus Pontvik skynda med siktet inställt på nästa års jubileumsfestival. Tjugo stycken är imponerande!

Matteo Mancuso fick med sin trio representera elgitarren. Här på Katalin.
Matteo Mancuso fick med sin trio representera elgitarren. Här på Katalin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om