Jojkande aktivist intar Parksnäckan

Med powerjojk och storslagen pop vill Sofia Jannok sprida kärlek till naturen och kämpa för urfolkens rättigheter. På söndag kommer hon till Uppsala.

Sofia Jannok är artist och urfolksaktivist.

Sofia Jannok är artist och urfolksaktivist.

Foto: Chloe Lodge

Konsert2017-07-07 11:00

Hennes musik har inslag av jojk och flera av texterna är på nordsamiska. Hos Sofia Jannok är urfolkens perspektiv alltid närvarande.

– Jag beskriver det jag gör som storslagen pop som inte ber om ursäkt för sin existens. Alla artister har sin egen identitet. Oavsett om man kommer från Stockholm eller Luokta Mavas är man påverkad av sitt ursprung, säger hon.

Gällivarebördiga Sofia Jannok har släppt fyra album sedan debuten 2007. Vi har också sett henne spela nåjd i kriminalserien ”Midnattssol”. I maj i år tilldelades hon Ulla Billquist- stipendiet. Söndagens konsert på Parksnäckan är en av många i sommar. Fokus kommer att ligga på senaste albumet ”Orda - This is my land” från 2016.

– Det blir min tredje spelning i Uppsala och jag har höga förväntningar. Tack vare publiken, det har varit så himla trivsamt tidigare, säger Sofia Jannok.

Tillsammans med bandet kommer hon att bjuda på sköna sommarvibes och powerjojk – hennes eget begrepp som innebär att flera personer jojkar tillsammans. För Sofia Jannok är det nödvändigt att förvalta den plattform hon har som artist till att göra samiska röster hörda. Utöver musiken är hon känd för sin kamp för världens urfolk.

– Sverige har inte erkänt den internationella konventionen för urfolks rättigheter och den samiska kulturen censureras i skolan. Ändå kallas jag kontroversiell i svenska forum. Det är inte mitt ansvar som same att upplysa, den koloniala historien är Sveriges, säger hon med eftertryck.

Varken engagemanget eller de musikaliska influenserna är begränsade till samisk kultur. I höstas var Sofia Jannok på plats i Standing Rock i North Dakota och deltog i protesten mot en oljeledning i reservatet. Vid möten med urfolk över hela världen finner hon mycket av sin inspiration.

– Att träffa urfolk i andra länder är som att träffa sina släktingar. Vi känner att vi inte är ensamma i kampen.

Det Sofia Jannok vill förmedla med sina låtar är också något allmänmänskligt – kärlek, inte minst till naturen. Musik springer ur kärlek, säger hon.

– Jag vill bygga storslagna, existentiella landskap och använder mycket dynamik, även röstmässigt. Man ska känna samma sak när man lyssnar på min musik som när man ser ut över vidderna, oavsett om det är fjäll, skärgård eller något annat.

Sofia Jannok spelar på Parksnäckan 9 juli. Uppsalabandet Karakou värmer upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!