På lördag 7 mars kan alla från cirka tio år och uppåt slå sig ned i Uppsala universitets aula och få en introduktion i Ludwig van Beethovens musikaliska universum. I år är det 250 år sedan Beethoven föddes, något som firas av bland annat Kungliga akademiska kapellet, Uppsala universitets egen symfoniorkester.
– Vi har inte gjort någon renodlad familjekonsert på ett par år och tyckte att det här var ett bra tillfälle att återuppta den traditionen, säger Stefan Karpe, dirigent.
Han beskriver programmet som varierat.
– Vi har valt ut stycken som varken är särskilt långa eller svåra att ta till sig. Musik som vi tror kan få unga att öppna öronen och ögonen för Beethovens musik, säger Stefan Karpe.
Ett sådant stycke är första satsen i Beethovens femte symfoni, som inleds med den klassiska musikens kanske mest kända fyra toner – eller "riff" om man så vill: "ta ta ta taaa".
– Den var förstås svår att undvika i ett sådant här sammanhang. Men vi spelar också lugn och mer kontemplativ musik, som "Romans nr 2 i F-dur". Mer dramatik blir det i "Egmontuvertyren" och den tredje "Leonoreuvertyren" till operan "Fidelio", berättar Stefan Karpe, som menar att mycket av Beethovens musik kan fungera som en bra inkörsport för den som är ovan vid att lyssna på klassisk musik.
Förhoppningen är förstås att publiken ska bestå av en hel del barn och ungdomar. Trösklarna har gjorts så låga som möjligt. Entrén är gratis, men biljett krävs. Dessa kan hämtas ut i förväg på studentkåren eller Segerstedthuset, eller i aulans trapphall i samband med konserten på lördagseftermiddagens konsert.
Stefan Karpe är medveten om att det är svårt att locka familjer och ungdomar som aldrig eller sällan besöker konserthuset och aulan. För barn och unga som själva spelar ett instrument eller har föräldrar som lyssnar på klassisk musik är utgångsläget ett annat.
– Vi annonserar och informerar så gott vi kan om den här möjligheten att gå på en gratiskonsert. Men visst handlar mycket om att föräldrarna tar initiativ.
Förutom Akademiska kapellet medverkar violinisten Marc Thörnblad som solist, och OD-sångaren Per-Henning Olsson som konferencier. Beethovenkännaren Åke Holmquist, tidigare konserthuschef i Stockholm och ständig sekreterare Kungl. Musikaliska Akademien, har specialskrivit en text till programbladet.