Efter att ha satt tänderna i årets upplaga av White guide fylls gommen av glädje över att Uppsalas krogar generellt sett får högre betyg. Lika många är med som förra året, men poängen är högre för merparten av dem.
Och apropå djupdykningen i betygssättningen i artikeln här intill så kan man konstatera två saker. Det ena är att både Villa Anna och Dryck snopet nog hamnar precis utanför den näst högsta kategorin ”Mästarklass”, som rymmer många av Sveriges riktigt bra krogar.
Det krävs 75 totalpoäng för att komma med där, vilket de båda har. Men det krävs också att minst 32 av poängen ska vara på mat. Dryck är fyra poäng ifrån och Villa Anna bara en enda ynka matpoäng från att klara det och halka in i kategorin ”Mästarklass”. Den gränsen lär redaktörerna ha dragit ytterst medvetet, kanske som en sporre till Rafael Löfstedt och Markus Eriksson för att fortsätta utvecklas?
Det andra jag slås av är så klart att White guides betygssystem blir lite snurrigt när man håller på och rankar krogarna på olika sätt i olika kategorier inom en topplista. Att White guide rankar dem efter matpoäng i några kategorier och utifrån totalpoäng i andra stökar till det i onödan.
I övrigt är det roligt att det är så jämnt i den lokala toppen. Och att det är två helt olika koncept som tampas om förstaplatsen i Uppsala. Något förenklat kan man säga att fine dining (Villa Anna) står mot fun dining (Dryck). Bägge typerna av krog fyller självfallet sitt syfte. Ibland vill man äta sin måltid i lugn och ro, stilrent inramat med en lång rad av tekniskt välkomponerade rätter. Och ibland föredrar man den uppsluppna stämningen där det inte gör något att det är snackigt och trångt kring borden, för att det är så mysigt.
Annat som slår mig är i korthet är att:
Texterna i guiden inte känns helt uppdaterade. En hel del formuleringar känns igen från tidigare år, men det kanske är orimligt att allt skulle vara nyskrivet när 600 ställen ska beskrivas?
Trean Hambergs halkar efter lite i poängen. Tidigare låg de bara några ynka poäng efter täten, nu är det hela elva poäng som skiljer. Kanske en signal om att förnyelse efterfrågas?
Svenssonskrogen Jay Fu länge har legat i lägsta kategorin ”Också ett bra ställe”, men nu höjs upp till ”God klass” och får poängbetyg.
Det är viss kontrast gentemot Guide Michelin som släpptes för ett par veckor sedan. De testar bara tre svenska städer, medan White guide åker hela Sverige runt. Det får den märkliga konsekvensen att White guide toppar sin lista med två krogar som inte ens finns med i Guide Michelin: Fäviken och Daniel Berlin krog. Det kanske kunde ses som en anledning till viss eftertanke hos den där däcktillverkarens krogtestarredaktion?