Till TT säger Sven-Göran Malmgren, huvudredaktör för SAOL, att man har följt ordets utveckling och gör bedömningen att det inte är någon dagslända. "Hen" är här för att stanna med andra ord. Eller?
Ja, till en förbluffande stor grupp motståndares förmodade missnöje ser det faktiskt så ut. Användningen av ordet tycks onekligen ha ökat, såväl i det vardagliga samtalsklimatet som i våra medier. I UNT dyker "hen" upp titt som tätt i krönikor och recensioner. Däremot har vi, likt Dagens Nyheter, avvaktat med användning av ordet i nyhetstexter. Detta för att, så långt det går, underlätta för läsaren att ta till sig nyheten och undvika hinder i läsningen. Men detta är något som man naturligtvis får följa upp och ta ställning till i takt med att ordet etablerar sig i det svenska språket.
Så de kritiska rösterna då? Enligt DN kommer "hen" att få två betydelser i SAOL: Som beskrivning av ett tredje kön å ena sidan och som ett könsobestämt uttryck (likt "han eller hon", när könet är okänt eller irrelevant) å andra sidan.
Ingen kommer alltså att bli fråntagen sin könstillhörighet som man eller kvinna i och med "hen". Vi öppnar bara upp för att det kan finnas fler tillhörigheter än två och att tillhörigheten i sig inte alltid spelar roll.