Klubbdrottningen: "Jag vÀgrar bli brÀckt av nÄn kille"

Redan som tonĂ„ring var Johanna Schneider etablerad pĂ„ klubbscenen i Uppsala. Nu, just fyllda 30, har hon blivit kreativ chef över en av Sommarstockholms institutioner – TrĂ€dgĂ„rden pĂ„ Södermalm. "Att vara född med en fuck you-attityd hjĂ€lper", sĂ€ger hon.

Johanna Schneider frÄn Uppsala Àr marknadschef och kreativ chef pÄ TrÀdgÄrden pÄ Södermalm i Stockholm. Fredagen 29 april öppnar man för sÀsongen.

Johanna Schneider frÄn Uppsala Àr marknadschef och kreativ chef pÄ TrÀdgÄrden pÄ Södermalm i Stockholm. Fredagen 29 april öppnar man för sÀsongen.

Foto: Staffan Claesson

Klubb2022-04-28 06:00

Om det var nĂ€r hon som barn vek servetter pĂ„ PĂ„vels för tio kronor eller om det var nĂ€r hon smet in pĂ„ Palermo pĂ„ falskleg som den stora kĂ€rleken till klubblivet vĂ€cktes vet hon inte riktigt. Kanske Ă€r det helt enkelt den sammanlagda tiden hon tillbringat i krogmiljö som lett fram till att hon nu blivit marknads- och kreativ chef över en av Sommarstockholms institutioner, nĂ€mligen TrĂ€dgĂ„rden pĂ„ Södermalm. 

undefined
Johanna Schneider frÄn Uppsala Àr marknadschef och kreativ chef pÄ TrÀdgÄrden pÄ Södermalm i Stockholm. Fredagen 29 april öppnar man för sÀsongen.

– Ja, efter tio Ă„r av trogen tjĂ€nst Ă€r jag Ă€ntligen chef! Hade jag inte blivit det hade jag sagt upp mig, sĂ€ger Johanna Schneider och skrattar. 

Hon skĂ€mtar, men Ă€r ocksĂ„ allvarlig – för det har varit ett harvande. Nu har hon just fyllt 30 Ă„r, men nĂ€stan halva sitt liv har hon jobbat inom krog- och musikbranschen. Spelat pĂ„ klubbar, drivit skivbolag och jobbat som artistvĂ€rd. Jobbat natt och dag. 

undefined
Det Àr brÄda dagar för Johanna Schneider, kreativ chef pÄ TrÀdgÄrden i Stockholm, inför sÀsongens öppnande.

Hon har alltid varit hemtam i krogmiljön, hennes pappa var bekant med mĂ„nga som drev restauranger i Uppsala. 

– Det Ă€r magiskt att fĂ„ vara pĂ„ krogen med sina förĂ€ldrar. Det blev aldrig sĂ€rskilt sent eller att nĂ„gon var full eller sĂ„, vi kollade pĂ„ fotboll och Ă„t middag. För mig har krogen alltid varit en rolig och kreativ miljö. Mitt första barnkalas hade jag pĂ„ Escobar, med rökmaskin och allt! 

Att vara ung kvinna i branschen har prĂ€glat henne. Redan tidigt blev hon hĂ„rdhudad. 

– Att jag Ă€r född med en fuck you-attityd har ocksĂ„ hjĂ€lpt till. Det Ă€r sĂ„ sjukt hur man blir behandlad ibland. Det vĂ€rsta var nog nĂ€r jag jobbade pĂ„ ett stort skivbolag. De dĂ€r jĂ€vla gubbarna ...  det var hemskt ... Till slut bestĂ€llde jag hem varenda bok om hĂ€rskartekniker och pluggade pĂ„ sĂ„ att jag kunde genomskĂ„da vad de höll pĂ„ med. 

Hon medger att hon kan uppfattas som hĂ„rd och aggressiv. 

– Men har man blivit ifrĂ„gasatt sen man var tonĂ„ring sĂ„ blir man hĂ„rdhudad. Jag vĂ€grar bli brĂ€ckt av nĂ„n kille som förminskar mig. Jag har dock blivit mycket trevligare med Ă„ren, ska jag tillĂ€gga. 

Det Ă€r bara nĂ„gra dagar kvar innan TrĂ€dgĂ„rden, som ligger under Skanstullsbron i Stockholm, öppnar för sĂ€songen. Det byggs och fixas pĂ„ hela omrĂ„det. MĂ„larfĂ€rgen pĂ„ de rosa och blĂ„ möblerna har just torkat. 

– I sommar kör vi pĂ„ med allt som vi velat göra de senaste Ă„ren, nu nĂ€r det Ă€ntligen inte Ă€r nĂ„gra restriktioner. Alla idĂ©er ska sĂ€ttas i verket. Vi har till exempel en ny stor scen, med plats för tusen personer nĂ€r det Ă€r livespelningar. 

PĂ„ plats i Ă„r finns ocksĂ„ ett helt nytt ljudtak över vissa delar av omrĂ„det. 

– Vi har ju grannar, trots lĂ€get, sĂ€ger hon och nickar ut mot vattnet och Hammarby sjöstad som ligger pĂ„ andra sidan. 

– Det Ă€r sĂ„ typiskt, dĂ€r bor stans trĂ„kigaste mĂ€nniskor. Vi var nĂ€ra att tvingas stĂ€nga hĂ€rom Ă„ret. Men förhoppningsvis kommer det nya taket att rĂ€dda oss frĂ„n det. 

undefined
Johanna Schneider frÄn Uppsala startade sin klubbkarriÀr tidigt i Uppsala. Nu Àr hon chef pÄ TrÀdgÄrden i Stockholm. Volvon tillhör hennes kollega. "Den Àr sÄ snygg!"

PĂ„ frĂ„gan hur hon skulle beskriva TrĂ€dgĂ„rden för nĂ„gon som aldrig varit dĂ€r svarar hon: som en festival som Ă€r öppen sex dagar i veckan hela sommaren, en nöjespark för vuxna. HĂ€r finns allt frĂ„n quiz till techno. 

– MĂ„nga förknippar nog ocksĂ„ TrĂ€dgĂ„rden med hĂ„ngel och sommarflirt! VĂ„r mingelfotograf har specialiserat sig pĂ„ att fota folk som hĂ„nglar, det Ă€r lite vĂ„r grej. 

Som tonĂ„ring var Johanna Schneider punkare, och konsertansvarig pĂ„ Ungdomens hus i Uppsala. 

– Den platsen hĂ„ller jag verkligen kĂ€r, Ungdomens hus Ă€r en viktig del av att jag blev den jag blev. 

Fascinationen för punken utvidgades till ett bredare musikintresse, och tillsammans med nĂ„gra vĂ€nner startade Johanna dj-kollektivet Hype som spelade pĂ„ Orange – "som var den coolaste klubben i Uppsala pĂ„ den tiden" – och pĂ„ Volt-festivalen pĂ„ UKK. 

undefined
Snart öppnar klubben TrÀdgÄrden pÄ Södermalm i Stockholm dÀr Johanna Schneider Àr kreativ chef.

Men Uppsala kĂ€ndes trĂ„ngt. Johanna började Ă„ka till Berlin för att klubba och utvecklas inom musiken. 

– Jag har aldrig pluggat och aldrig varit en del av nationslivet. Jag tycker fortfarande att det kĂ€nns svĂ„rt med Uppsala, det finns inte tillrĂ€ckligt mĂ„nga unga mĂ€nniskor för att det ska rĂ€cka för att satsa pĂ„ en klubb. Nationerna dödar liksom kreativiteten, det blir sĂ„ lĂ„st. 

NĂ„gra planer pĂ„ att Ă„tervĂ€nda och dra igĂ„ng ett nytt dansgolv i hemstaden har hon alltsĂ„ inte. 

– NĂ€r jag kommer hem gĂ„r jag pĂ„ Palermo, eller PĂ€rlan som jag kallar det, av nostalgiska skĂ€l. Jag undrar om de fortfarande kör "Best of the 60's" pĂ„ repeat, jag har varit dĂ€r sĂ„ mycket att jag kan ordningen pĂ„ lĂ„tarna pĂ„ den skivan. 

Johanna Schneider

Gör: Marknads- och kreativ chef pĂ„ TrĂ€dgĂ„rden i Stockholm. 

Bor: I Lissabon. 

Familj: PojkvĂ€nnen Seth Mandoki, u-bĂ„tspilot. 

Ålder: 30 Ă„r 

Bakgrund: Uppvuxen i Uppsala, artistansvarig pĂ„ Ungdomens hus, medlem i dj-kollektivet Hype, drivit skivbolagen Goldenbest och TrainRec. Har nu skivbolaget Bossmusik .Ordnade fester pĂ„ Berns i Stockholm under namnet BIRDS, har ett bokningsbolag och ett musikkollektiv som heter Esperanto Music, jobbat pĂ„ skivaffĂ€r och som artistvĂ€rd. 

Motto: Var sak har sin tid. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!