Karzan Kader på väg mot filmdrömmen

Måndag 22 oktober startar Uppsala Internationella Kortfilmfestival och många filmer kommer att visas där för första gången för publik. Det gäller även Karzan Kaders film Papola, som är inspelad i en trappuppgång i regissörens gamla hemtrakter, i Gottsunda, Uppsala.

22 oktober 2007 10:11
Vi befinner oss i en vanlig lägenhet på Söder i Stockholm. I ett av rummen är det riggat med ljus och en kameraman, Mattias Silva, och en ljudtekniker, Kalle Wachtmeister, med en mikrofon på en lång stång står inklämda framför ett litet skrivbord. Där sitter skådespelaren Mikael West. I det närliggande köket sitter filmregissören Karzan Kader och tittar intensivt på en platteveskärm. Bakom honom manar filmens producent, Georgie Mathew till tystnad och manusförfattaren Robert Styrbjörn lutar sig spänt framåt.

Vi är på en inspelning till kortfilmen A match made in heaven. Det är en skolövning och alla utom skådespelarna är elever första året på Dramatiska Institutet
Det är hundratals sökande då skolan har intagning vartannat år, men bara fyra personer, två av varje kön, kommer in på filmregiutbildningen. Karzan Kader hade just fått veta att han klarat sig genom intagningens första del i april i år och var på väg till Uppsala för att fira det, när han blev påkörd av en narkotikapåverkad bilist på E 4.
- Räddningspersonalen fick fira upp mig genom taket på bilen. Mitt bäcken var krossat och jag trodde aldrig att jag skulle kunna gå igen, berättar han i en inspelningspaus.

Men går gör han faktiskt, med 18-19 skruvar och en kedja inmonterat i höften. Ett lika stort mirakel är att han till slut också kom in på utbildningen. Slutprovet gjorde han från sjuksängen.
- Huvudläraren i filmregi, Harald Stjerne, trodde på mig. Men jag fick övertyga själv också. Jag sa att jag skulle fortsätta antagningsproven om så mina kompisar skulle bära mig på bår dit, säger Karzan Kader.
Han hade ringt ihop dem och visade att han menade det bokstavligt. Det resulterade i att hela antagningen sköts upp under en och en halv månad för alla sökande. Under den tiden fick han gåträna med sjukgymnast och han gick ned 23 kilo.
- Det är en av mina största drömmar som förverkligats, att få gå filmregiutbildningen. En annan dröm är att få spela in en långfilm. Till helgen ska jag spela in en pilotfilm till en sådan, säger Karzan Kader.

Skådespelare som Torkel Pettersson, Jesper Sahlén och Måns Nathanelson ska medverka och det reklamfilmsbolag där Karzan Kader varit först produktionsassistent och sedan regiassistent på, Rawfilm, ska producera.
Film och manusskrivande har han alltid varit intresserad av. Det var en gammal flickvän som "väckte lejonet i honom" att börja förverkliga vad som då bara var löst snack och en mängd manusidéer. Louise Bown på Film i Uppland har sedan varit en stötta, inte minst ekonomiskt till filmen Papola. Ett trettiotal kortfilmer har han gjort hittills och många av dem har spelats in i Uppsala. Han berättar med tacksamhet om polis, ambulanspersonal och Akademiska sjukhuset som ställt upp på olika filminspelningar utan ersättning. Något som är guld värt för en blivande filmregissör utan kapital. Han pratar också varmt om sin mamma, som inte drog sig för att pantsätta förlovningsringen då ett hyrt kamerastativ blev stulet från en inspelning och Karzan var ersättningsskyldig.
- Jackie Chan var den som fick mig börja älska film, Quentin Tarantinos filmer fick mig att förlora mig fullständigt i film och Josef Fares fick mig att inse att även vi med utländsk härkomst från förorten kan göra stora saker, säger Karzan Kader.
- Fares är en av lärarna på DI. Det ska bli roligt att träffa honom och säga att han var en av dem som väckte mig.


PERSONLIGT
Karzan Kader, filmstudent
Född i Irakiska Kurdistan för ungefär 25 år sedan, kom till Uppsala som 17-åring.
Bor numera i Alby, men har föräldrar och syskon kvar i Uppsala. Singel.
Utbildning: Hoppade av universitetsstudier till dataingenjör i Uppsala, 1-årig medieutbildning, har gjort ett trettiotal kortfilmer, går nu första året på DI:s (Dramatiska Institutets) filmregilinje.
Aktuell: Med kortfilmen Papola som visas i programmet Här och nu 1 på Uppsala Internationella Kortfilmfestival 23/10 och 27/10 på Grand i Uppsala.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Sigroth-Lambe