Stans stora datorparty Birdie fyller 30 år

Nu börjar Birdie 2023. När Sveriges äldsta lan-party gör comeback är det 30 år sedan ett gäng gymnasiekompisar i Uppsala fyllde skolmatsalen för en oförglömlig helg av pizzakartonger, Jolt-cola och ihopkopplade hemdatorer.

30 år har gått sedan ett gäng gymnasiekompisar drog ihop ett lan-party i Lundellska skolans matsal. När Birdie var som störst var det landets största lan, efter Dreamhack. Bilden är från 2016.

30 år har gått sedan ett gäng gymnasiekompisar drog ihop ett lan-party i Lundellska skolans matsal. När Birdie var som störst var det landets största lan, efter Dreamhack. Bilden är från 2016.

Foto: Staffan Claesson

Jubilar2023-05-18 11:00

Birdie återvänder till Fyrishov 18–21 maj. Årets stora lan (står för Local area network) blir både comeback efter pandemin och en milstolpe då 30 år har gått sedan Lundellska skolans datorförening "Blippblopparna" arrangerade sitt första Birdie, dygnet runt en helg i skolmatsalen.

– Det var så där "wow, jag får sitta vaken och spela hur mycket jag vill". Föräldrarna hade ingen aning, säger Jon Sjödin, en av grundarna och den som kläckte idén till namnet Birdie, då gänget älskade Monty Python och annan brittisk crazyhumor, till exempel Peter Sellers "Birdie Num Num" i filmen "The Party" (i Sverige: "Oh vilket party!").

undefined
Internet fanns inte på den tiden så Jon Sjödin (till vänster) och hans vänner gjorde reklam för Birdie via BBS (bulletin board system, ”elektronisk anslagstavla”) som man kopplade upp sig mot via telefonnätet. De spred även inbjudan via disketter som kopierades.

– Mycket skärmtid och lite sömn den där helgen, minns Martin Johansson, även han en av grundarna. 
Han passar på att tacka Gunilla Stenkula, rektor på Lundellska. 
– Utan hennes stöd hade vi inte fått låna lokalerna.

undefined
Martin Johansson minns första Birdie som en helg av kreativitet och glädje. "Vi satt en helg och övernattade i matsalen, tävlade i demos, musik, grafik, och 'fuldemos' –sådant som gjordes på skoj, på plats".

Martin Johansson är fortfarande aktiv i föreningen. Både han och Jon Sjödin jobbar annars som programmerare, liksom många av deras gamla Birdiepolare.

– E-sporten har blivit en viktig del av Birdie men vi har alltid vurmat för det kreativa och sett till att bevara vår demoscen. Jag vet många som började där och nu är jätteduktiga programmerare, grafiker, musiker och speltillverkare, säger Gabriel Fornaeus, nuvarande ordförande i den ideella föreningen Birdie.

undefined
Gabriel Torneaus är ordförande i föreningen Birdie. Han hoppas att dagens unga får samma kick av Birdie som han fick.

Till vardags är han it-tekniker, arbetet med Birdie tar mycket tid och är helt lustdrivet.

– Jag hoppas att ungdomar kan få samma upplevelse som jag fick när jag var tonåring. Det är en rolig grej att äntligen få träffa den där killen du spelat Counter-Strike mot online i flera år.

Själv gjorde Gabriel Fornaeus sitt första Birdie som 15-åring, för 20 år sedan.

– Det var det häftigaste jag hade varit med om. Så coolt och så många datorer. Att få spela, ladda ner någon film och träffa andra datorintresserade ...  

undefined
"Datorpartyt" Birdie arrangerades för första gången 1993 och samlade 100 personer som spelade hög musik, spelade spel och kopierade demos på pc, Amiga, Atari, och några Commodore 64. Bilden är från 1996 års upplaga.

Årets Birdie blir det första efter pandemin och är därmed något mindre än på länge. En viss ringrostighet präglade förberedelserna och biljettförsäljningen kom igång långt efter planerat, bland annat på grund av tekniskt strul.

– Vi blir nog 200 personer, inte så många fler under de första åren. Men det händer mycket grejer och det känns väldigt kul att ses igen. Nästa år ska Birdie bli lika stort som förr. Då kör vi det bästa Birdie någonsin, det lovar jag, säger Gabriel Fornaeus.

undefined
Bilden är från Birdie 2016, då i Allianshallen med över 1 000 deltagare. Som störst var Birdie landets näst största lan, efter Dreamhack i Jönköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!