Målet med resan till Sverige var Världskyrkomötet i Uppsala 1968. Men det blev inget besök i Uppsala för baptistpastorn Martin Luther King. Mordet i Memphis innebar att det i stället kom att hållas minnesord över en död medborgarrättskämpe i främsta ledet.
Ragni Lantz arbetade i flera år för de två afroamerikanska tidningarna Ebonys och Jets gemensamma redaktion i Washington. När hon anställdes 1965 blev hon de två systertidningarnas första vita reporter.
På torsdag 24 november kommer hont till Uppsala missionskyrka för en temakväll om frikyrkans radikala rötter, med Ola Larsmo som samtalsledare. Ragni Lantz följde medborgarrättsrörelsen i USA på 60-talet på nära håll och kommer att dela med sig av minnen från den tiden.
1963 lämnade hon Uppsala universitet med en fil.mag-examen. Därefter blev det studier i journalistisk i USA på ett Fulbright-stipendium, vilket banade väg för anställningen på Ebony och Jet.
– I början på april 1968 var jag utsänd till Memphis för att göra reportage om renhållningsarbetarnas strejk, berättar hon.
När Martin Luther King höll sitt berömda tal kvällen före mordet 3 april var hon där och lyssnade. Lokalen var fylld till brädden och stämningen hög. I likhet med många andra konstaterar hon att Kings ord i efterhand framstår som närmast profetiska.
I talet säger Martin Luther King att han givetvis skulle vilja ha ett långt liv men att han inte bryr sig om det nu. Han har varit på bergets topp och sett det Förlovade landet:
"Jag kanske inte kommer dit med er, men jag vill att ni ska veta här i kväll att vi som ett folk kommer att komma till det Förlovade landet. Så jag är lycklig här i kväll. Jag oroar mig inte för något. Jag fruktar ingen människa."
– Jag är övertygad om att King insåg att hans liv var i stor fara. Han hade utsatts för flera mordförsök tidigare. Men nyheten om mordet dagen efter kom förstås ändå som en chock. Jag släppte allt jag hade för händerna och skrev huvudartikeln om mordet för min tidning Jet. Reportaget om renhållningsarbetarna fick vänta till nästa veckas nummer, minns Ragni Lantz.
På frågan om vad Martin Luther King hade kunnat uträtta om han inte fallit offer för mördaren James Earl Rays skott på hotellbalkongen, svarar hon:
– Jag tror att King redan hade nått så långt det var möjligt. En ny lagstiftning var på plats och de diskriminerande lagarna hade förändrats tack vare hans insatser. Samtidigt var han ifrågasatt inom medborgarrättsrörelsen under de sista åren av sitt liv. Många ansåg att han var för mild och borde gå fram hårdare. Att han tog ställning mot Vietnamkriget var inte heller populärt.
Ragni Lantz gissning är att Martin Luther King, som var teologie doktor, hade dragit sig tillbaka och kanske blivit professor vid något universitet. Den bilden har Ragni Lantz fått bekräftad av änkan Coretta King i samband med en intervju 2002.
Ragni Lantz gifte sig 1969 med Junius Griffin, pr-ansvarig på Motown Records. När de skilde sig i början på 80-talet flyttade Ragni och parets döttrar till Sverige. Hon är i dag 83 år och håller då och då föredrag om sina erfarenheter från 1960-talets USA. Det händer att det slinker in anekdoter om möten med stjärnor som Diana Ross, Stevie Wonder och en mycket ung Michael Jackson.
Men det är en annan historia.