Uppsalaprofessor fick pris för arbete med källkritik

Thomas Nygren, professor i didaktik, har tilldelats pris för sitt arbete med ungdomar och källkritik. Nu jobbar han vidare med ett spel – som baseras på rysk desinformation.

"Det första som dör i krig är sanningen", säger didaktikprofessorn Thomas Nygren.

"Det första som dör i krig är sanningen", säger didaktikprofessorn Thomas Nygren.

Foto: Kenneth Nyblom

Internet2022-03-21 12:45

Under förra veckan mottog Thomas Nygren sitt pris vid Internetstiftelsens digitala källkritikevenemang. Priset "Det gyllene förstoringsglaset" fick han i kategorin skola bland annat för att ha utvecklat metoder för att undervisa i källkritiskt tänkande. I motiveringen skriver juryn att Thomas Nygren arbetar för att ”synliggöra, kartlägga och förbättra skolans arbete med källkritik för barn och unga i hela Sverige”.

– När det är krig förekommer mycket information som är osäker, det sprids lögner och desinformation på internet, båda parter vill nåt ut med sin propaganda. Det första som dör i krig är sanningen, säger Thomas Nygren. 

Med sina framtagna metoder vill han visa barn och ungdomar hur man hämtar in trovärdiga fakta. Den nya tekniken gör det hela lättare än vad det varit tidigare. Bland annat har han utvecklat verktyget "Nyhetsvärderaren" som är en plattform för samlade självtester och bygger på idén om att lära sig genom att prova. Det är ett av flera projekt framtagna för att utveckla ungas förmåga att identifiera desinformation.

– Vi har sett stora framsteg hos barn och ungdomar som blivit betydligt bättre på källkritik och att se igenom manipulativa strategier.

Men hur ska man då göra konkret för att avslöja desinformation? 

En av de första principerna för att tackla desinformation, säger Thomas Nygren, är genom att kontrollera fakta med trovärdiga källor, till exempel journalistisk media eller organisationer som jobbar med källkritik.

Nästa princip som Thomas Nygren tar upp, är att identifiera manipulativa strategier. För detta krävs övning. Han har varit delaktig i studier på ämnet med ett spel som heter "Bad news game". Spelet har utvecklats av språkstudenter och forskare vid Cambridge och baseras på rysk desinformation i samband med annekteringen av Krim 2014. 

Den tredje principen är att helt enkelt skaffa sig kunskap om ämnet. Att vara påläst är inte bara viktigt ur ett demokratiskt och medborgerligt perspektiv, enligt Thomas Nygren. 

– Det handlar också om vårt eget välbefinnande. Till exempel förekommer mycket desinformation inom hälsokost, och där kan det rent av vara skadligt för hälsan. Sammanfattningsvis gäller det att komma ihåg att alla kan bli lurade.                    
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!