Humorduo på väg uppåt

Ett slumpartat möte på skådespelarutbildning ledde till vänskap som ledde till samarbete som ledde till en karriär som stadigt fortsätter uppåt. 26 april kommer Umbilical brothers till Uppsala.

13 april 2010 10:01

Ett slumpartat möte på skådespelarutbildning ledde till vänskap som ledde till samarbete som ledde till en karriär. Så kan det gå. Och lite drygt två decennier senare är Shane Dundas och David Collins fortfarande bästa vänner och deras karriär som the Umbilical brothers verkar stadigt fortsätta uppåt. Den 26 april kommer de till Uppsala och Konserthuset.
Hela världen verkar uppskatta den australiska duon the Umbilical brothers halsbrytande blandning av mim, ljudeffekter och komik. Inte minst den svenska publiken. Den 26 april når the Umbilical brothers Uppsala, för en av tio planerade svenska shower - det kan bli fler, på Södra teatern i Stockholm har man precis satt in en extraföreställning.
- Vi möttes av en slump och jag tror att hela vår karriär är en serie lyckliga tillfälligheter. Ibland möter man någon som man verkligen klickar med och då är det bara att köra på. Fast i dag bor vi i olika städer, och det är nog lika bra. Det kan bli lite som att vara gift med den man jobbar med, säger Shane Dundas när UNT når honom på en knagglig telefon i Krakow där de har mött en polsk publik för första gången.
- Men publiken kände oss väl via Youtube. Vi har aldrig lagt ut några filmer själva, men vi har haft stor nytta av klipp som fans har lagt ut. Man känner ofta att publiken har en relation till vårt sätt att uppträda och till och med väntar på vissa gags.

Till Sverige kommer the Umbilical brothers med den nygamla föreställningen Heaven by storm, som ursprungligen uppfördes för ett tiotal år sedan. Duon har en repertoar som består av några föreställningar som utvecklas och förändras allt eftersom.
- Showen är inte ny för oss, men väl för den svenska publiken. I jämförelse med våra andra shower är Heaven by storm väldigt fysisk. Showen blev vårt genombrott i Australien, så det är kul att ta upp den igen. Även om den inte är sig helt lik. Våra föreställningar ändras hela tiden. De måste de göra för att vi inte ska bli uttråkade. Varje kväll känner vi också av publiken och ändrar detaljerna.
I Heaven by storm har the Umbilical brothers dött och blir tvungna att kämpa om den enda plats som är ledig i himmelriket. Men som vanligt är föreställningens ramberättelse sekundär. Publiken kommer för att skratta sig fördärvade år mim, lite dialog och mycket beat box-artade ljud i en rad kombinationer staplade på varandra.
- Vi leker fram våra föreställningar. Försök och misstag är en bra metod när det handlar om komedi, man vet genast om någonting fungerar eller inte, säger Shane Dundas.

Att det är just som mimare the Umbilical brothers har vunnit en publik är i sig något av en förvåning, menar Shane Dundas. Bägge ser sig i första hand som skådespelare, och kanske är det därför de har lyckats vinna både den publik som älskar mim och den som inte gör det - om man surfar runt på duon hittar man snart både recensenter och bloggare som avskyr mim och häpet konstaterar att de uppskattar Dundas och Collins brödraskap.
- Vi har aldrig haft mycket pengar och ljudeffekterna var billiga redskap. För mig är det inte mim vi håller på med, det är bara det att alla redskap på scenen är osynliga. Vi har aldrig sett oss som mimare eller clowner, och det är kanske därför så många verkar gilla oss.

 

 

The Umbilical brothers

Den australiska duon The Umbilical brothers består av David Collins och Shane Dundas, som träffades på en skådespelarutbildning 1988 och började uppträda tillsammans tre år senare. Mim, komedi och ljudeffekter är fundamenten i gruppens fysiska teater, som har mött en stor publik över hela världen. Duon har också prisats för barntvprogrammet The Upside Down Show, som de utvecklat tillsammans med Sesame Workshop.
Turnéplan: Sundsvall 14 april, Härnösand 15 april, Stockholm 16, 19 och 27 april, Lund 18 april, Helsingborg 20 april, Malmö 21 april, Göteborg 24 och 25 april, Uppsala 26 april.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sebastian Johans