Hon följer modets ledstjärna

Malala Yousefzai har med risk för sitt eget liv kämpat för flickors skolgång i Pakistan. I veckan belönades hon med Sacharovpriset för tankefrihet av Europaparlamentet. Här tecknar Ola Larsmo och Brian Palmer ett porträtt av en flicka som vågade säga ifrån, blev skjuten i huvudet, överlevde – och nu fortsätter kampen.

12 oktober 2013 10:55

Det var i början av 2009 och talibanska rebeller kontrollerade Swatdalen i norra Pakistan. De motsatte sig flickors skolgång och sprängde fler än 100 flickskolor. Kvinnliga elever attackerades på gatorna.

På BBC i London ville producenter starta en blogg skriven av en flicka som gick i skolan i Swatdalen. De kom i kontakt med rektorn vid en flickskola kallad Khushal, som var en liten privat inrättning. Ingen av hans äldre elever vågade stå för bloggen med tanke på jihadisternas terror, men han lyckades få sin elvaåriga dotter Malala Yousafzai att ta uppdraget.

Malala sa att hon gillade pseudonymen hon hade tilldelats för bloggen eftersom hennes riktiga namn betydde ”drabbad av sorg”. Hennes inlägg handlade om vardagslivets bekymmer, som att talibanerna satte kabeltv-nätet ur funktion vilket ledde till att hon inte kunde se sitt favoritprogram Raja Kee Aye Gee Barat (Min drömprins ska komma för att gifta sig med mig). En dag skrev hon: "På väg hem från skolan hörde jag en man säga ’Jag ska döda dig’. Jag började gå snabbare … men till min stora lättnad pratade han i sin mobil så han måste ha använt telefonen för att hota någon annan."

Till slut lyckades den pakistanska armén återta delar av Swatdalen. Malala kände sig lättad:
Mitt liv är som en film, fyllt med drömmar. Jag brukade drömma om att bli berömd, att talibanerna ska tvingas släppa sitt grepp om vår dal, att jag ska få se flickorna flyga som fjärilar, befriade från alla restriktioner. Allt detta förvandlas nästan till verklighet så jag blir lycklig, lycklig, och väldigt lycklig.

Malala uttalade sig i medier och erkände att hon var författaren till BBC:s blogg. Hon belönades för sitt engagemang och porträtterades i en videofilm gjord av New York Times. Att hon blev en offentlig person ledde till att hennes vänner och släktingar började oroa sig för att hon skulle bli en måltavla för talibanerna. Malala betonade dock att hon kände sig tvungen att följa "modets ledstjärna". I en tv-intervju förklarade hon: "Jag har den läggningen – jag är redo att möta vad som helst. Så även om (min Gud, låt det inte ske) de dödar mig tänker jag dessförinnan säga: ’Det ni gör är fel’."

Den 9 oktober 2012 var den femtonåriga Malala på väg hem i skolbussen tillsammans med sina klasskamrater, de sjöng pashtunska folkvisor. Två talibanska krigare stoppade bussen och en gick ombord. "Vem av er är Malala? Ut med språket, annars skjuter jag er allihop!" Han sköt Malala i huvudet. Skottet snuddade vid hennes hjärna.

Efter en veckas sjukhusvård i Pakistan flögs den medvetslösa Malala till Birmingham i England för att genomgå en serie komplicerade operationer. Över hela världen bad människor för att hon skulle tillfriskna. Hon blev för många en symbol för mildhet och mod i mötet med brutalitet.

Operationerna lyckades och i mars 2013 kunde Malala, vid en privatskola för flickor i Birmingham, återgå till den syssla hon älskade – att studera.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!