Uppsalakvinnor som gått till historien

När färre reser väljer många att upptäcka nya sidor av sin egen stad. Anette Bergkvist guidar nyfikna genom kvinnornas Uppsala.

Barbro "Bang" Alving till häst i Japan, författaren Karin Boye och drottning Kristina. Dessa är tre av de gestalter som det brukar berättas om på de kvinnohistoriska stadsvandringarna.

Barbro "Bang" Alving till häst i Japan, författaren Karin Boye och drottning Kristina. Dessa är tre av de gestalter som det brukar berättas om på de kvinnohistoriska stadsvandringarna.

Foto: TT/Pressens Bild/TT

Historievetenskap2020-07-15 08:00

Drottning Kristina är en person som guiden Anette Bergkvist hade tyckt det vore roligt att träffa.

– Det skulle vara så intressant att se hur hon hade tagits emot i dagens samhälle.

1654 avsade drottningen sig kronan på Uppsala slott. Därmed är hon ett givet inslag på de kvinnohistoriska stadsvandringar i Discover Uppsalas regi som Anette Bergkvist brukar leda. En annan gestalt som hon gärna berättar om är Karin Boye, som började läsa i Uppsala 1921. Barbro "Bang" Alving, känd journalist och feminist, brukar föräras ett stopp vid det så kallade Skandalhuset, där hon föddes 1909.

– "Bang" tyckte det var så himla kul att hon var född just där. Hon var utrikeskorrespondent och fick barn utanför äktenskapet, en fascinerande person, säger Anette Bergkvist. 

En historisk vandring genom Uppsala kommer lätt att kretsa kring universitetet. Så även denna, även om lärosätet länge var reserverat för män. Anette Bergkvist brukar berätta om Betty Pettersson, den första kvinnliga studenten som skrev in sig på Uppsala universitet 1872. 

– Under 1800-talet hände mycket med kvinnorollen. Kvinnor tog plats på arbetsmarknaden och kämpade för rösträtt, säger Anette Bergqvist.

Den guidade turen brukar också uppehålla sig vid statyn av Nathan Söderblom, ärkebiskop i Uppsala stift 1914-1931, på Domkyrkoplan, för att prata om hans hustru. Anna Söderblom var lärare, författare och mor till tolv barn. 

– Det är kul med den lilla skulpturen av Nathan Söderblom att många Uppsalabor aldrig har lagt märke till honom. Under vandringen händer det att folk utbrister, "men Gud, honom har jag aldrig sett", säger Anette Bergkvist med ett skratt och tillägger,

– Den är lite söt. Han ser så bestämd ut.

Av de som deltar i de kvinnohistoriska stadsvandringarna är en del turister men det är också vanligt att folk som är bosatta i Uppsala sedan många år vill lära sig mer om sin stad. 

– Nu när det är så begränsat vad man kan göra är det roligt att många tar sig tiden att upptäcka saker här hemma, säger Anette Bergkvist.

I regel är det bara några få män som brukar dyka upp på de kvinnohistoriska vandringarna.

– Jag vet inte riktigt varför. Men det är ju på många sätt vi kvinnor som bär kulturen, säger Anette Bergkvist.

Discover Uppsala anordnar också andra typer av guidade vandringar, som 1700-talsvandring och medeltidsvandring. Nästa kvinnohistoriska vandring äger rum på söndag 19 juli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!