Så högtidlighålls Förintelsens minnesdag i Uppsala

Föreläsningar, tal och musik ingår i Uppsala kommuns program under den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. En av de medverkande är Emerich Roth som överlevde.

Mia Taikon och Natalie Verständig Axelius medverkar på minnesdagen för Förintelsens offer.

Mia Taikon och Natalie Verständig Axelius medverkar på minnesdagen för Förintelsens offer.

Foto: Press/Alexandra Buhl

Historievetenskap2021-01-27 07:00

Den 27 januari uppmärksammas Förintelsens minnesdag över hela världen. Det var den dagen 1945 som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades. I år sker alla arrangemang digitalt, så även Uppsala kommuns program.

Klockan 13 inleds programpunkten "Att föra berättelsen vidare" i Fredens hus regi. Då medverkar bland andra den 96-årige före detta lägerfången Emerich Roth som mot alla odds överlevde. Han har de senaste decennierna ägnat sig åt att besöka skolor och berätta sin historia.

Klockan 18 startar kvällsprogrammet "Vi minns Förintelsen". Talare är Mia Taikon, projektledare på organisationen É Romani Glinda (”Den romska spegeln”) och Natalie Verständig Axelius, författare och barnbarn till Samuel Janowski, som i likhet med Emerich Roth överlevde.

– Min morfar var en av dem som var vid liv när koncentrationslägret Bergen-Belsen befriades, berättar Natalie Verständig Axelius.

Samuel Janowski kom till Sverige efter kriget och bildade familj. Under 1980-talet började han för hand att skriva ned sina minnen från krigsåren. Det är en ögonvittnesskildring av ofattbara umbäranden och grymheter som utplånade fem av sju familjemedlemmar.

– Min morfar dog när jag var 14 år, så vi hann egentligen inte prata så mycket om det han varit med om. Däremot har jag pratat en hel del med min mamma som skrev ut morfars anteckningar, säger Natalie Verständig Axelius.

2017 började hon att åka runt i skolor och berätta om sin morfars liv. På hans berättelse vilar också hennes roman "Det var jag som skulle dö", som kom ut för lite mer än ett år sedan.

– Titeln syftar på att min morfar trodde att han inte skulle klara sig i Bergen-Belsen. Han var i mycket sämre skick än brodern. Men det blev tvärtom, brodern dog.

Natalie Verständig Axelius tal på onsdagskvällen har på grund av pandemin spelats in i förväg. Talet kretsar förstås kring morfar Samuel, men handlar också om hennes egen berättelse. Hur man som barnbarn till en överlevande närmar sig det ofattbara och via bland annat en resa till Auschwitz försöker ta in hela vidden av katastrofen.

Uppsalamusikerna Thommy Wahlström (sopransaxofon och elektronika) och Stina Hellberg Agback (harpa) medverkar också under kvällen. Bägge är utpräglade improvisatörer och kommer att ta utgå från judiska och romska musiktraditioner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!