Han nystade i sina tyska rötter

Peter Jahnkes föräldrar var tyska flyktingar i Uppsala. De stack redan före kriget, när Hitler och nazistpartiet kommit till makten.

Peter Jahnkes familjehistoria rymmer två tyskars flykt till Sverige på 30-talet och deras fortsatta liv här. Föräldrarnas berättelser väckte ett intresse för historia.

Peter Jahnkes familjehistoria rymmer två tyskars flykt till Sverige på 30-talet och deras fortsatta liv här. Föräldrarnas berättelser väckte ett intresse för historia.

Foto: Tina Lövrander

Historia2018-01-30 06:00

Året är 1897 i Hamburg. En ung kvinna reser med tåg till Stockholm för att spela fiol i ett tyskt damkapell ett par månader på Berns salonger i Stockholm. Hon heter Alwine Jahnke. En man i publiken uppvaktar henne och när hon återvänt till Tyskland upptäcker hon att hon är gravid. Hon skriver till sin älskare Albin Hultberg i Sverige och berättar, men får inget svar. Brevet kom aldrig fram.

– Farfar sa till min pappa en gång att om han fått det där brevet hade mycket varit annorlunda, säger Peter Jahnke.

Peter Jahnke bor i ett radhus i Valsätra i Uppsala. Han bjuder på svart kaffe och slår sig ner i fåtöljen i det ombonade vardagsrummet. I sin egenutgivna bok "På väg. Episoder ur ett människoöde" berättar han sina föräldrars historia.

Albin och Marga var aktiva motståndare till nazistpartiet som kom till makten 1934. Marga var fängslad en kort tid och blev av med jobbet för att ha spridit antinazistisk propaganda. Sedan fängslades Albin och fördes till koncentrationslägret Fuhlsbüttel utanför Hamburg, avsett för kommunister och socialdemokrater. När han hade turen att släppas ut levande efter att ha misshandlats valde de att lämna Tyskland, som blivit farligt att leva i för politiskt aktiva på vänsterkanten. Eftersom Marga dessutom var judinna var det tur att de slapp ut i tid, konstaterar Peter Jahnke.

– Hon var inte troende och utövande, men hade förmodligen råkat illa ut ändå.

Tidigare, när Albin var i 25-årsåldern, hade han letat upp sin pappa i Stockholm. Under flera år levde han sedan ett kringflackande liv som musiker i Sverige. Bland annat spelade han piano till stumfilmer på Slottsbiografen. Därför var det i Sverige de nu sökte skydd.

Efter krigsslutet ville de återvända till Tyskland, men ockupationsmakten gav inte vänsterradikaler inresetillstånd.

Peter Jahnke har gått skrivarkurser på Senioruniversitetet, men har inga ambitioner att bli författare. Huvudskälet till att han skrev ner sina föräldrars historia är intresset från hans tre barn.

Det började med att Peter översatte sin pappas dagböcker. Albin förde dagbok de första 20 åren i Sverige.

– Pappa berättade mycket också, om det som hänt tidigare, säger Peter Jahnke.

I början av 50-talet reste Peter med tåg till farmor Alwine i Hamburg. Han minns ruinerna från andra världskriget. I dag ser han öppen rasism i Sverige och Europa.

– Vi lever återigen i en slags förkrigstid. Det är oroande, säger han.

Fakta

Peter Jahnke

Aktuell med: Den egenutgivna boken "På väg. Episoder ur ett människoöde" (Faun Förlag), om föräldrarnas historia som tyska motståndsmän och flyktingar i Uppsala.

Yrke: Pensionerad forskningsingenjör, som arbetat på Uppsala universitet.

Uppväxt: Vretgränd och Östra Ågatan i Uppsala.

Ålder: 73 år.

Familj: 3 barn, 4 barnbarn och särbo.

Intressen: Spelar klarinett i Ärnakvintetten. Tillverkar skulpturer av skrotbitar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!