Seriemord, satir och stämningsfull jazzpop

Uppsalas kulturliv visar sig från sin bästa sida också den här helgen.

Måns Möller och Özz Nûjen tar sig an världens historia.

Måns Möller och Özz Nûjen tar sig an världens historia.

Foto: Pressbild

Helgtips2018-04-06 11:00

Scen: Tom Ripley talar svenska

Med romanen "Den talangfulle Mr Ripley" (1952) introducerade Patricia Highsmith sin antihjälte Tom Ripley – seriemördaren och bedragaren som hon skrev ytterligare fyra böcker om. Highsmiths romaner har filmatiserats många gånger. Alain Delon, Matt Damon, Dennis Hopper med flera har under åren gestaltat Ripley. När Ripley nu talar svenska är det Simon Reithner, känd från flera uppmärksammade föreställningar, som ger sig på att gestalta denna märklige man. För dramatiseringen och regin står Jonas Österberg Nilsson, som lutat sig mot den finfina översättaren Mårten Edlunds gamla översättning. Jag tvivlar starkt på att historien kommer att fungera smärtfritt på scen, men hoppas i hemlighet på att bli positivt överraskad.

Uppsala stadsteater, lördag, klockan 16.00

Musik: Pop möter jazz

Symphy'o är på Sverigeturné (med en avstickare till Norge) och ett av stoppen är Uppsala. Symphy'o består av unga musiker från hela Sverige, som hittade varandra på musikhögskola i Piteå, där samtliga är studenter i ytterligare några månader, Med två sångare, två trummisar, en basist, en gitarrist, en pianist och sist men inte minst en saxofonist skapar de en stämningsfull jazzpop med inslag av gospel där improvisation är en viktig komponent. Kompositionerna är signerade Elvira Seger, som även syns på scen med en saxofon eller en klarinett i sina händer. För den som inte låter sig övertygas av denna text kan jag rekommendera bandets Youtube-kanal, där det finns högklassiga videos som visar bandet in action.

Omnikvariatet, lördag, klockan 19.00

Film: Scener ur en skilsmässa

Med "Återkomsten" (2003) gjorde ryssen Andrej Zvjagintsev storstilad debut som filmregissör. Debuten har han följt upp med bland annat "Förvisningen" och "Leviatan". Sin nya film "Saknaden" beskriver regissören själv som en film med paralleller till Ingmar Bergmans "Scener ur ett äktenskap". Boris och Zhenya är mitt uppe i en slitig skilsmässa. De grälar konstant och håller på att sälja lägenheten så att de kan komma vidare i sina liv. Ingen av dem visar något större intresse för deras 12-årige son Alyosha. Inte förrän han försvinner spårlöst. Andrej Zvjagintsev är en av vår tids mest intressanta regissörer och "Saknaden" är redan nu hyllad och prisad världen över.

Royal och Fyrisbiografen, hela helgen

Konst: Hemvändaren Hemmingsson

Nina Hemmingsson är något av en mästare på att gestalta alltings jävlighet. Samtidigt är hon för det mesta väldigt skojig. Svärta och humor bor granne i Hemmingssons konstnärskap. Hennes omisskännliga bilder är politiska, feministiska och allmänmänskliga. Hon är dessutom en fena på att gestalta känslor. Panik, ångest och oro är vanliga känslor i hennes samhällskritiska och satiriska bilder. "Jag kallar den Panik" är Nina Hemmingssons första utställning i uppväxtstaden Uppsala. Utställningen blandar bilder från de senaste tio år. Missa inte denna utställning med en av Sveriges kanske främsta serietecknare.

Bror Hjorths hus, hela helgen, klockan 12.00 – 16.00

Show: Humoristisk historielektion

Att skoja om historien är inget nytt grepp. Så sent som förra våren var det Juvenalorden som gjorde det i sitt spex "En rolig historia". Samtidigt blir det nästan alltid roligt när man tar sig an historien just med humor. Komikerna Måns Möller och Özz Nûjen gjorde succé med sin föreställning ”Sveriges Historia – den nakna sanningen”. Duon fick mersmak och är nu tillbaka med ”Världens historia – den osminkade sanningen”. Premiär är det egentligen först framåt hösten, men under våren blir det manusrepetition på några väl utvalda teatrar – bland annat på Reginateatern.

Reginateatern, fredag, klockan 19.00

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!