1800-tal möter Dolly Style på midsommar

På hemsidan är kulturföreningen kaxig. “Midsommar firas i Vattholma. Punkt slut.” Och firandet vid Trekanten fortsätter att växa.

Trio. Ungdomliga. “Det blir inge vidare midsommarfirande för oss, men vi hade tänkt att köpa sill, potatis och jordgubbar någonstans i Sverige och äta i bilen på motorvägen”, berättar Holly i Dolly Style.

Trio. Ungdomliga. “Det blir inge vidare midsommarfirande för oss, men vi hade tänkt att köpa sill, potatis och jordgubbar någonstans i Sverige och äta i bilen på motorvägen”, berättar Holly i Dolly Style.

Foto: Kenny Johansson

HELG2017-06-23 06:00

– Vi som bor i Vattholma åker ingen annanstans utan vi firar midsommar i Vattholma. Vi är också stolta över att folk kommer till Vattholma och firar, säger Niclas Malmberg.

Han är Vattholmabo och även pressansvarig för Wattholma kultur och hembygdsförening. Föreningen har stora ambitioner för midsommarfirandet. I år kommer Dolly Style på midsommarafton och Nordman på midsommardagen.

– Det blir stort pådrag. Helt nytt för i år är att vi har musik riktad till barn och ungdomar på midsommaraftonskvällen. Vi ska se hur det går med Dolly Style och om de kan locka de yngre. Vi vill ha en familjefest.

Hemlighetsfulla bandet Dolly Style är just nu ute på sommarturné och bandmedlemmen Holly berättar att det blir en resdag för trion under midsommarafton. På morgonen har de en spelning under tv-programmet Sommarlovsmorgon i Malmö och sedan ska de till Vattholma.

– Jag älskar midsommar. Det är så himla mysigt, men i år har vi inte ledigt. Vi ska giga, men vi tänkte köpa sill, potatis och jordgubbar någonstans på vägen. Vi får väl äta det i bilen på motorvägen, säger Holly.

Popgruppen Dolly Style är det nya inslaget under midsommar i Vattholma. Traditionen att fira vid Trekanten är gammal, sedan mitten av 1800-talet.

– Vattholma är en gammal bruksort. Man fick en paus i arbetet under midsommar och de som arbetade på bruket fick mat och dryck, berättar Niclas Malmberg.

En återkommande tradition är dragkampen som utspelar sig på midsommardagen. Byarna Vattholma, Rasbo, Rasbokil och Ängeby gör upp om vilket lag som är starkast – och (kanske än viktigare) mest kreativt utklädda. Smurfarna och cowboys har setts bland kombattanterna tidigare år.

– Det är en tävling om vem som har den bästa utstyrseln. Lagens fans kan också klä ut sig. De kommer ofta på traktorer, på släp och gör en heldagsutflykt för att stötta sitt lag.

Den populära dragkampen har lockat omkring 1000 personer till Vattholma. Det är folk från bygden, men också inresande från till exempel Uppsala.

– Vi hoppas fortsätta slå på stort med firandet i Vattholma. Det kostar en slant att ta hit artister och allt hänger mycket på vädret, men vi har haft tur de senaste åren. Det har alltid spruckit upp och blivit fint när det är midsommar i Vattholma, säger Niclas Malmberg.

Också vid Disagården i Uppsala firas midsommar storskaligt. Redan på torsdagen restes midsommarstången. Omkring 4000 personer brukar besöka midsommarfirandet i 1800-talsmiljön.

– Att resa midsommarstång har man gjort sedan 1400-1500-talet och att dansa långdans i ring är en tradition sedan 1600-talet. Sedan fanns det mycket magi kring midsommarnatten. Det sägs att daggen var magisk och att det var bra för hälsan att ta av sig naken och rulla i den, berättar Frida Gereonsson, museipedagog på Upplandsmuseet som driver Disagården.

Midsommarfirande vid Disagården arrangeras tillsammans med Kulturföreningen Fyrisgillet och pågår även på midsommardagen.

TIPS

Här kan du fira midsommarafton

Disagården, Gamla Uppsala. Lekar, folkmusik, dansuppvisning, gammeldans och dans. Kl 12-16. Entré från kl 10.

Ekeby by, Vänge. Sång, dans, fiskdamm och chokladhjul. Kl 12.15-16. Stången reses kl 13.

Hammarskogs herrgård. Femkamp, djurhage, lekar och dans runt midsommarstången. Kl 11-16.

Järvallen, Järlåsa idrottsplats. Midsommarstång, spelmansmusik, dans, hoppborg och tombola. Kl 13.30-15.30.

KFUM Alnäs friluftsgård, Sunnersta. Spelmän, dans och lekar. Stången reses kl 14. Pågår till 16. Ställs in vid ihållande regn.

Liljekonvaljeholmen, Sunnersta. Djurhage, lotteri och fiskdamm. Trubadur och dansuppvisning. Kl 14.30-17.30. Kl 16.15 reses midsommarstången.

Linnés Sävja. Majstång, konst, folkmusik, dans och lekar. Kl 11-15. Kl 12 delas Linnéstipendiet ut.

Sommarbadet, Fyrishov. Midsommarstång, fiskdamm, hoppborg, dans och lekar kring med riksspelmannen Leif Alpsjö och Kaj Krokodil. Kl 13-16.

Stadsparken, Uppsala. Öppen scen och badminton. Multikulturföreningen arrangerar. Kl 17-21.

Trekanten, Vattholma. Midsommarstången reses kl 14.30. Ringdans och folkdans med Tensta spelmanslag. Kl 19 Dolly Style spelar och signerar. Kl 22.30 Milltown Saints spelar.

Tunakolonin, Tunabackar. Folkdans, femkamp, lekar och lotterier. Stången reses kl 13. Pågår till kl 15.

Fotnot: Listan är inte komplett. Se evenemangsguiden uppsala.com för fler midsommarfiranden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!