Hasse Gille har avlidit

Den kände riksspelmannen och jazzmusikern Hasse Gille i Österbybruk har avlidit efter en tids sjukdom.

31 december 2012 15:17

Hasse Gille avled natten till måndagen, 81 år gammal. Så sent som för två månader sedan stod han på scenen med sin orkester på en restaurang på Södermalm i Stockholm och i somras agerade han spelledare när han fick en egen spelmansstämma uppkallad efter sig i samband med nationaldagsfirande vid Dannemora hembygdsgård.
– Han var sjuk, men det märktes inte när han spelade, säger vännen och riksspelmannen Peo Österholm som hade både jazzen och folkmusiken gemensam med Hasse Gille.

Hasse Gille var smeden i 14:e generationen som sadlade om och blev musiker och nyckelharpsbyggare. Han blev riksspelman 1974 och reste landet runt och lärde ut hur man byggde nyckelharpor. Själv hann han bygga 242 stycken.
– Han har betytt oerhört mycket för folkmusiken i Uppland. När den stora nyckelharpsexplosionen kom på 70-talet var det Österbybruk som var centrum för den och den ledande personligheten var Hasse, säger Peo Österholm.

Hasse Gille har fått många utmärkelser under åren. 2008 fick han i sin egenskap av jazzmusiker Louis Armstrongstipendiet, något han i en intervju med UNT själv har liknat vid nobelpriset. Han blev världsmästare på gammelharpa vid VM på Skansen 1992. År 2002 blev han Årets bruksare i Österbybruk och 2011 var han nominerad till UNT-utmärkelsen läsarnas upplänning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Johansson