Kliv rakt in i spökhistorierna på Salsta slott

Människor brukar undvika att passera slottet när det är mörkt. Det händer att en gestalt skymtar förbi där inne i mörkret. Under halloween ordnar Salsta slott spökvandringar utifrån sägner från slottets mörka historia.

Salsta slott bjuder på spökvandringar efter mörkrets inträde. Gengångare och ropet från försvunna barn är två teman på vandringarna.

Salsta slott bjuder på spökvandringar efter mörkrets inträde. Gengångare och ropet från försvunna barn är två teman på vandringarna.

Foto: Linda Karlsberg

Halloween2021-10-26 18:00

Pigans hungriga son norpade en bullbit när det var storbak på slottet. Greven beordrade då att han skulle bestraffas genom att pigan skulle kasta ner sin son i källaren. När personalen gick för att släppa ut honom var han borta. Sedan dess kan man då och då höra en pojkröst som ropar på hjälp från källaren på Salsta slott.  

Den här och en rad andra sägner från Salsta slotts långa historia har blivit utgångspunkt för spökvandringen som nu ordnas för andra året i rad. 

– Vi brukar ju ha historiska rundvandringar här på slottet, men så har besökare börjat efterfråga spökvandringar utifrån de historier som finns, och då drog vi igång det på halloween och det blev direkt fullbokat, säger Niclas Malmberg som driver verksamheten på Salsta.  

Nu på söndag den 31 oktober är det dags för spökvandringarna inne på slottet igång från kl 18 och pågår sedan hela höstlovet och under helgerna i november. På söndag kommer det att vara spökerier även i slottsparken. 

– En del Vattholmabor har berättat att de undviker att passera slottet på kvällen för att man i ett fönster på västra sidan tycker sig ha sett en gestalt som rör sig inne i mörkret, säger Niclas Malmberg.

Salsta slott, som byggdes på 1200-talet, har bytt skepnad två gånger under sin dramatiska historia. 1516 brändes det ner av riddaren Sten Sture den yngre som låg i fejd med den dansk-norske kung Christian II (även kallad Christian Tyrann). Detta till följd av att riddaren Sten Oxenstierna som bodde på slottet stöttade Christian II. 

Det medeltida slottet byggdes upp igen i enklare renässansstil i början på 1600-talet. När adelsmannen Nils Bielke flyttade in på slottet hade han varit i Frankrike och blivit inspirerad av de franska slotten och ville ha ett likadant barockslott. Därför rev han de övre våningarna på det slott som hans farfar byggt och 1678 stod slottet som vi kan se idag färdigt.

– Nils Bielke blev senare högsta befäl för svenska armén och räknades under 1680-talet som Sveriges rikaste man, men det var tack vare hans fru Eva Horn, som han gifte sig med 1669, och hennes förmögenhet som han kunde bygga det nya slottet. 

Gifte sig med henne för att hon var rik?

– Nej jag tror att deras relation byggde på kärlek faktiskt, och de levde ihop länge. 

Mer spökerier

För den som är intresserad av spökvandringar i andra delar av Uppland startar ytterligare en på måndag 1 november på Österbybruks herrgård. I källaren får deltagarna ta en läskig ljudpromenad och höra röster ur brukets förflutna. Manuset till "Gammelnådans hemlighet", som berättelsen heter, är skrivet av Dag Thelander och för musik och ljudläggning står Elize Arvefjord. Spökrösterna kommer från bland andra artisten Nils "Henry Bowers" Jansson. "Gammelnådans hemlighet" kommer att spelas två gånger i timmen 1–5 november klockan 11–16. Den passar för barn från 11 år, eller från 7 år i vuxet sällskap. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!