Hanna Westin Skogh är debutant i utställningssammanhang men hennes mosaikkonst finns bland annat att se i en gjuten sittplats i Vallbydungen i Fålhagen och på flera andra ställen i landet.
I Gysinge visar hon måleri och kolteckningar.
– Jag flyttade till Florens i Italien år 2020. Där utbildade jag mig vidare på The Florens Academy of Art och fick djupdyka i klassiskt och realistiskt måleri. Då har man har modellen bredvid sig och målar mer akademiskt som de gamla mästarna för att få det så likt som möjligt, säger Hanna Westin Skogh.
Hon tycker att det är roligt att ställa ut måleri för första gången särskilt när det är så gott som på hemmaplan, hon är bördig från Årsunda. Sin första konstutbildning fick hon på Gävle Konstskola.
– Jag har alltid älskat att skapa sedan jag var liten och målade djurporträtt till min mammas jobbkolleger. När jag gick ut gymnasiet bestämde jag mig för att satsa på det jag tycker är roligt och då blev det förstås konsten, säger hon.
Glaskonstnären Agneta Sahlander Ågren är arrangör och håller i all logistik för Konst i Gysinge, för tredje året i rad.
– Jag är stolt över mixen vi har i år. Min ambition är att blanda duktiga debutanter med etablerade konstnärer och att få till goda samtal och diskussioner som i sin tur kan leda till inspiration av andras sätt att tänka, andras visioner, idéer och upplägg. Då är det också viktigt att blanda olika generationer, säger hon.
Bland utställarna finns etablerade Dalakonstnären Anders Björnhager men även den debuterande Anders Nilsson som arbetat som målare.
– Han har alltid hållit i en pensel i sitt yrke som målare men i hemlighet har han även producerat konst, det är spännande, säger Agneta Sahlander Ågren.
Hon går in i utställningslokalen i Stora Järnboden som i år firar 150 år och det börjar eka omkring henne när hon pratar.
– Det är så pampigt här inne, lite andäktigt med högt i tak och svalt tack vare de tjocka stenväggarna, det är små fönster så det blir lite mörkt, säger hon.
Agneta Sahlander Ågren inleder utställningen genom att läsa en dikt av poeten Bengt Söderhäll.
– Hans dikt "Trasmattan" handlar om att väva ihop då och nu, precis som jag vill med utställningen där jag väver ihop det här gamla huset med modern konst och unga konstnärer med äldre.
Ingvar Igge Grau som till vardags driver Smedja Metamorfos vid Falu gruva, ställer ut bruks- och konstsmide i Stora Järnboden vid Gysinge herrgård. Där syns ljusstakar, hängande ljuskronor, stora trollsländor och en ängel.
– Sommaren 2006 då jag gick min första smideskurs var det så väldigt mycket trollsländor. Jag satt ute på altanen och tittade på dem när de flög fram och tillbaka och tänkte att en sån ska jag smida någon gång. En sitter på ett grässtrå och en annan på kaveldun, de är omkring en halvmeter i omkrets, säger han.
Att det blev just smide har att göra med att han länge haft det som hobby och ville ägna sig åt det varje dag. Därför gick han en treårig utbildning på Sätergläntan i Insjön i Dalarna.
– Jag gillar att det är ett hårt obändigt material som man kan göra i stort sett vad man vill med. Jag ville ta det ett steg längre och kom in på utbildningen. Min egen smedja är från 1884, jag har alltid trivts i gamla bruksmiljöer där det är lugnt och fint, säger Ingvar Igge Grau.
Även konstnären och musikern Isac Sahlander deltar i årets utställning.
Utställningen pågår 26/7–4/8.