Gubbar som mördar ihop

Män trivs med att mörda tillsammans i The expandables – en filmgenre som borde ha varit död sedan länge, konstaterar Nils Bingefors.

13 augusti 2010 11:00

När det skrivs om filmer gjorda av kvinnor brukar det alltid tidigt i texten påpekas att det är en kvinnlig regissör, så att riktiga män kan sluta läsa genast. Det är ändå inte minsta chans att de skulle vilja se filmen. När det gäller The Expendables bör det därför snabbt konstateras att det är en sådan där mansregissör som varit framme, en som heter Sylvester Stallone. Det är alltså en mansfilm.

Vill man nischa filmen ytterligare kan man ta en titt på rollistan: Sylvester Stallone (64), Dolph Lundgren (52), Eric Roberts (54), Mickey Rourke (57) samt små gästspel av Arnold Schwarzenegger (63) och Bruce Willis (55). Det är alltså inte en grabbfilm, snarare en gubbfilm. Målgruppen krymper.

Handlingen – som verkar tagen från något refuserat manus till tv-serien A-team på 1970-talet – är de vanliga klyschorna. En grupp legosoldater får i uppdrag att mörda en diktatorisk general i något litet latinamerikanskt land. En skum före detta CIA-agent smider dock sina ränker i bakgrunden. Slakt och blodbad följer. Många explosioner blir det.

Ett par kvinnor finns faktiskt med i historien, mest för urringningens skull. Annars är budskapet att män trivs bäst med män, särskilt när de får mörda och lemlästa tillsammans. Som avkoppling kan de ju alltid jämföra biceps.

Den här speciella filmgenren borde ha varit utdöd sedan länge, men är det tydligen inte. Man kan föreställa sig att en desperat jobbcoach på arbetsförmedlingen i Hollywood, avdelningen för avdankade actionhjältar, återupplivat den för att i ett slag fixa ett antal svårlösta fall. Vad ska de annars ta sig till de sista åren i väntan på pensionen?

 

FILM

The Expendables

Filmstaden

Regi: Sylvester Stallone.

Manus: Sylvester Stallone och Dave Callaham. Foto: Jeffrey L. Kimball. Musik: Brian Tyler. I rollerna: Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Eric Roberts, Randy Couture, Mickey Rourke m fl.

Pangpang. Det ä tätt mellan explosionerna och skottlossningarna i The expendables. Foto: Future Films

Pangpang. Det är tätt mellan explosionerna.

Foto: Future films

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!