Två personer sitter uppslukade av sina mobiltelefoner vid varsitt bord utanför Centralkonditoriet. För att visa hur han jobbar kliver Lee Farmer fram alldeles intill dem med sin kamera och trycker av flera gånger. Ingen reaktion alls.
– Skulle jag smyga med kameran skulle folk hoppa till. De allra flesta märker inte när jag fotar dem, säger han.
Fler än 5 000 följer Lee Farmers Instagramkonto Hypemind och han driver featurekontot Capturestreets med över 80 000 följare. Dagligen hanterar han och de andra administratörerna hundratals foton av gatufotografer från hela världen, men bara de bästa väljs ut till flödet. Själv bär han alltid med sig sin kamera, även om det går att ta riktigt bra bilder även med mobiltelefonen.
– Det är jättejobbigt att gå på stan med mig, jag hittar saker att fota hela tiden. Har man bra ljus har man oändliga fototillfällen. Det är inte som med naturfoto, där man söker upp ett specifikt objekt. Det är bara att ge sig ut, säger han.
Kortfattat är gatufotografi vardagliga ögonblicksbilder från offentliga platser. Människor som syns ska inte vara medvetna om att de blir fotograferade. Enligt Lee Farmer är svenska gatufotografer generellt sett mer försiktiga när de närmar sig folk.
– Det är längre avstånd. I New York trycker man upp kameran i fejset på folk.
När han började med gatufotograferi var Lee Farmer inspirerad av amerikanska fotografer och ville efterlikna dem. Nu har han kommit fram till att han hellre vill ha ett Uppsalaperspektiv. Det är lätt att bli hemmablind och tro att ens egen vardagsomgivning är ointressant.
– Det här är ju inte New York. Folk som bor i New York tycker säkert det är intressantare med bilder som visar Uppsala, de har ju inte sett den här gatan förut, säger Lee Farmer och sveper med handen över Vretgränd.
Vi har nått fram till Ica. Lee Farmer lutar kameran mot butikens spegelfasad och låter den fånga en kvinna på väg ut ätande en banan.
– Reflektioner blir jätteintressanta bilder. Hit måste jag gå igen, säger han.
Ibland upptäcker någon att hen syns på ett av Lee Farmers foton på Instagram. De flesta brukar tycka det är kul. Vid ett fåtal tillfällen har folk blivit arga när han fotograferat dem, och då har han inte lagt upp bilderna på Instagram. Han vill inte att någon ska må dåligt av det han gör.
– Det finns gatufotokonton som förlöjligar folk, genom att fota folk som ramlar eller bara för att de är tjocka. Det tycker jag inte om, säger han.
Även om 90 procent av Lee Farmers foton visar människor är det miljön som är det centrala. Rörelse ger liv åt bilden, men vem som råkar cykla förbi väggen på Östra Ågatan som kastanjeträdens skuggor faller stilfullt mot är inte relevant. Just nu är det en man i hatt och Lee Farmer har kameran i högsta hugg.
– Jag kan stå så här femton timmar i sträck. Hade jag vetat att gatufotografi är såhär beroendeframkallande hade jag aldrig börjat. Men det är kul, säger han med ett skratt.
Sedan fem år tillbaka är gatufotografi vad Lee Farmer kallar "en konstant hobby". Att ha många följare på Instagram har aldrig varit målet.
– Mitt liv blir inte annorlunda för det. Jag vill ta vackra bilder, som folk ska kunna ha som en tavla på väggen, säger Lee Farmer.